Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Οδηγίες» από τον Αμερικανό πρεσβευτή
  • Συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και δυνάμεις για το Αφγανιστάν, «ζητά» η Ουάσιγκτον από την Ελλάδα
  • Στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο γγ του ΝΑΤΟ

Η «πιεστική» διπλωματική διαδικασία για την αναζήτηση ενός συμβιβασμού στην ονομασία της ΠΓΔΜ αξιοποιείται από την Ουάσιγκτον, η οποία σπεύδει να προβάλει γενικότερες απαιτήσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, λοιπόν, η ατμόσφαιρα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη υπό τον Μ. Νίμιτς, που ξεκινούν αύριο, κυριαρχείται από τις χτεσινές «παραινέσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση, που απεύθυνε ο Αμερικανός πρεσβευτής, αλλά και από την αναμενόμενη επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα προσκάλεσε στην πρεσβευτική κατοικία μικρό αριθμό δημοσιογράφων. Στόχος αυτής της επιλεκτικής ενημέρωσης ήταν η δημοσιοποίηση των «αιτημάτων» που η Ουάσιγκτον θέτει προς την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, λοιπόν, εκτός από την προώθηση της λύσης της διπλής ονομασίας για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, που στηρίζει η Ουάσιγκτον μέσω των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους διατύπωσε και παρακάτω τρεις «προτροπές»:

  • Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ για να υπάρξει πραγματική πρόοδος και επιτάχυνση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης για το θέμα της ονομασίας.
  • Αμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα.
  • Ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στο ανοιχτό πολεμικό μέτωπο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Ο Σέφερ

Ο γγ του ΝΑΤΟ θα φτάσει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό, αφού έχει φανεί το όποιο αποτέλεσμα των συνομιλιών των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Βαν ντε Χουπ Σέφερ θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, δύο μέρες πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της συμμαχίας. Η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ έχει στόχο την άσκηση πίεσης προς την Αθήνα για:

  • Επίδειξη «ευελιξίας», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, έστω κι αν δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
  • Ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, κυρίως με την προσφορά επιθετικών ελικοπτέρων. Πρόκειται για ένα «πάγιο» αίτημα της συμμαχίας προς την Αθήνα, το οποίο επαναλαμβάνεται συνεχώς από το 2004.
Παζάρι

Οπως εκτιμούν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφετηρία την υπόθεση των Σκοπίων και την αμερικανική επιθυμία να ενταχθεί αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ, «απλώνονται» στο διπλωματικό τραπέζι μια σειρά από ζητήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αποτελεί συνηθισμένη τακτική της Ουάσιγκτον να προβάλλει το σύνολο των απαιτήσεών της, προκειμένου τελικά να ικανοποιήσει κάποια από όλες. Το ενδιαφέρον, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως στη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων η Ουάσιγκτον εμφανίζεται με προσωπείο «ουδέτερου». Ομως, όλοι γνωρίζουν πως ο Νίμιτς κινείται υπό την καθοδήγηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και πως, στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης Αθήνας - Σκοπίων, η Ουάσιγκτον μπορεί να παζαρέψει τα ανταλλάγματα της «ανοχής» της, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στη θέση ότι δε θα δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις» γι' αυτό το κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς (2014-07-25 00:00:00.0)
Σε χαμηλές ταχύτητες η διαμεσολάβηση (2008-07-01 00:00:00.0)
Αμερικανική «ανοχή» και ανταλλάγματα (2008-03-09 00:00:00.0)
Οι ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ (2008-02-15 00:00:00.0)
Στον... μεγάλο «διαιτητή» (2008-02-12 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ (2007-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ