Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκινά «κυνήγι μαγισσών»

Νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στην αστυνομία να κατασκοπεύει μέσω Ιντερνετ τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπόπτων για τρομοκρατία, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας το «παράδειγμα» και για τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση πήρε χτες το πράσινο φως από τη Δικαιοσύνη για νομοθετική ρύθμιση. Οπως έκρινε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι «διαδικτυακές έρευνες» είναι σύμφωνες με το γερμανικό Σύνταγμα, αν γίνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές ενάντια στην ανθρώπινη ζωή ή κατά του κράτους... Το μέτρο αυτό, το οποίο θα επιτρέψει στην αστυνομία να ψάχνει εξ αποστάσεως τον υπολογιστή ενός υπόπτου για τρομοκρατία, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται μόνον έπειτα από δικαστική άδεια, σημείωσε το Δικαστήριο, πρόβλεψη που φυσικά που δεν αλλάζει σε τίποτα την αντιδραστική ουσία του μέτρου. Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση από την αστυνομία ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο θα γίνεται κυρίως μέσω «Δουρείων ίππων», δηλαδή ηλεκτρονικών ιών που θα στέλνονται στους υπόπτους με την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την απόφαση του δικαστηρίου ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή εδώ και μήνες, ανακοινώνοντας ότι ένας νέος νόμος θα υιοθετηθεί «το ταχύτερο δυνατό».

Οι διαδικτυακές έρευνες θα διαδραματίσουν «έναν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των κινδύνων της διεθνούς τρομοκρατίας» και θα γίνονται μόνο «σε λίγες, αλλά πολύ σημαντικές περιπτώσεις», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «το κράτος προστατεύει τους ανθρώπους, δεν τους απειλεί».

Το μέτρο αυτό αντιμετωπιζόταν εδώ και καιρό με επιφύλαξη από τους Σοσιαλδημοκράτες, εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο αρχηγός της ομάδας τους στην Μπούντεσταγκ (κάτω Βουλή) Πέτερ Στρουκ άφησε χτες να εννοηθεί ότι μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλε η Δικαιοσύνη, το κόμμα του εγκατέλειψε τις επιφυλάξεις του και θα ψηφίσει τη μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ