Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανική «ανοχή» και ανταλλάγματα

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα είναι γνωστό, έχει διατυπωθεί από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρόσφατα, σε συνάντησή του με μερικούς Ελληνες δημοσιογράφους: 1ον Την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και 2ον τηνενίσχυση της συνδρομής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Motion Team

Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα είναι γνωστό, έχει διατυπωθεί από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρόσφατα, σε συνάντησή του με μερικούς Ελληνες δημοσιογράφους: 1ον Την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και 2ον τηνενίσχυση της συνδρομής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Μετά τα Ελληνοτουρκικά, ένα ακόμη ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ) μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης στα χέρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων.

Την περασμένη Πέμπτη στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε την ελληνική θέση αναφορικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, αρκεί να είναι μια και για όλες τις χρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική «ανοχή»

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα (και γραφόμενα), αυτή η ελληνική θέση δε φαίνεται να δυσαρέστησε την παρούσα στην άτυπη ΝΑΤΟική συνάντηση Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έφτασε από τις Βρυξέλλες, η Κοντολίζα Ράις φέρεται να ζήτησε από τους συμμάχους την κατανόησή τους στις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και να μην επιμείνουν στην άρση των ελληνικών αντιρρήσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση.

Οι τοποθετήσεις της Ράις, προφανώς, δεν εκκινούν από κάποια «φιλελληνικά» συναισθήματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, απλώς, καλοδέχεται την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να αναζητήσει βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην αμερικανική διαμεσολάβηση.

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Πάνω απ' όλα γνωρίζει ότι οι ελληνικές αντιρρήσεις σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύουν τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ηδη αυτή η χώρα προσφέρει το έδαφός της για τη φιλοξενία της μισής (η υπόλοιπη βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου) αμερικανικής βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που έχουν οι ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα, η ΠΓΔΜ προσφέρει, αναλογικά με τον πληθυσμό και τους οικονομικούς της πόρους, υπερδιπλάσια βοήθεια απ' ό,τι η Ελλάδα στους πολέμους των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αυτό που μένει, λοιπόν, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι το τυπικό μέρος, το οποίο προσκρούει στις ελληνικές αντιρρήσεις, δηλαδή στις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι αξιοποιήσιμες για την Ουάσιγκτον και για αυτόν το λόγο καλοδεχούμενες και κατανοητές...

Τα ανταλλάγματα

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αφήσει στα χέρια της αμερικανικής διαμεσολάβησης εδώ και δεκαετίες τα Ελληνοτουρκικά. Και χτες και σήμερα εξακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους μέσα στις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Ολοι σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια έχει καταλήξει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Το Αιγαίο έχει ενιαιοποιηθεί στο πλαίσιο της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, γεγονός που συντηρεί τις τουρκικές θεωρίες περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Οπως, λοιπόν, αξιοποιούνται και συντηρούνται τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον ίδιο τρόπο οι Αμερικανοί «χειρίζονται» εδώ και μια δεκαπενταετία το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η «ξαφνική» κατανόηση που φαίνεται να συναντά η ελληνική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βάσιμα μπορεί να πιθανολογήσει κανείς ότι οφείλεται στα ανταλλάγματα που οι ΗΠΑ ζήτησαν και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει. Τι ζητούν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα είναι γνωστό, έχει διατυπωθεί από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρόσφατα σε συνάντησή του με μερικούς Ελληνες δημοσιογράφους:

  • Αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ενίσχυση της συνδρομής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η ελληνική κυβέρνηση, απολύτως ενταγμένη στη λογική της αμερικανοΝΑΤΟικής συμμαχίας, δε διανοείται να πολιτευτεί έξω από τη λογική και - πολύ περισσότερο - κόντρα στα συμφέροντα αυτής της λυκοσυμμαχίας. Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως αποδέχεται τη συμμετοχή της στο παζάρι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ετσι, ενώ οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δείχνουν «κατανόηση» στις δυσκολίες της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, ετοιμάζεται να αποστείλει σε πρώτη φάση ελικόπτερα και άλλο πολεμικό υλικό για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Οσο για τις αμερικανικές απαιτήσεις για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, αυτές μάλλον θα ικανοποιηθούν «σταδιακά» και σε συνάρτηση με την αμερικανική κατανόηση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συνοψίζοντας: Η «σκληρή» θέση που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ, συναρτώντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας αυτής της χώρας, δεν προδιαγράφει μια λύση - διέξοδο στο πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Αντίθετα, καταδείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματία, από την όλο και πιο βαθιά βύθιση των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής στο αμερικανοΝΑΤΟικό τούνελ.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρομολογείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ(2012-11-23 00:00:00.0)
Μπρος γκρεμός...(2008-02-16 00:00:00.0)
«Διπλή ονομασία» προωθούν οι ΗΠΑ(2008-02-07 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης στα χέρια των Αμερικανών(2007-11-23 00:00:00.0)
Στην Αθήνα για πιέσεις ο Μπερνς(2007-06-10 00:00:00.0)
«Διάλογος» για την ονομασία της ΠΓΔΜ(2006-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ