Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Διπλή ονομασία» προωθούν οι ΗΠΑ

Δεν αποδοκιμάζει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόκληση της Ουάσιγκτον

Απέφυγε επιμελώς η κυβέρνηση να αποδοκιμάσει την πρόταση των ΗΠΑ για «διπλή ονομασία» αναφορικά με την ΠΓΔΜ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την τελική στάση της στο ζήτημα αυτό.

Κλιμακώνοντας τις πιέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα κριθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για μια τάχα «συμβιβαστική λύση» στο θέμα της ονομασίας, που «συμπίπτει» με τη θέση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ περί διπλής ονομασίας. Με αυτήν ακριβώς την πρόταση θα «υποδεχτεί» η Κ. Ράις την Ντ. Μπακογιάννη την επόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η χτεσινή «Καθημερινή» και δε διαψεύδονται από την ελληνική κυβέρνηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επεξεργαστεί μια πρόταση διπλής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει από τη μια σύνθετη ονομασία για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων και για την παρουσία της γειτονικής Δημοκρατίας στους διεθνείς Οργανισμούς και από την άλλη η ΠΓΔΜ θα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα (σ.σ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας») στις σχέσεις της με όλες τις τρίτες χώρες.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, δεν αποδοκίμασε την παρέμβαση και την ουσία της αμερικανικής πρότασης, περιοριζόμενος να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα μετέχει στη διαδικασία η οποία γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με έναν συγκεκριμένο στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία, μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας και από τα δύο μέρη. Αυτή είναι η διαδικασία την οποία ακολουθούμε και στην οποία επιμένουμε», είπε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες «διότι η Ελλάδα σέβεται από την αρχή την εμπιστευτικότητα αυτής της διαδικασίας»(!)... Κληθείς από τον «Ρ» να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση για «μια σύνθετη και αμοιβαία αποδεκτή ονομασία», ο εκπρόσωπος προτίμησε να μη δεσμευτεί, λέγοντας ότι «η Ελλάδα κινείται με απόλυτη συνέπεια μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στο οποίο σας είπα». Διπλωματικές πηγές, πάντως, αν και διαβεβαίωναν ότι με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει θέση, ωστόσο άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τέλος. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ που έχουν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο ενός βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Η «αναποφασιστικότητα» της κυβέρνησης, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο βέτο και στο να μην ενοχλήσει τους ισχυρούς «συμμάχους», έχει γίνει φυσικά αντιληπτή από τις ΗΠΑ που εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Καραμανλή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακαμπτη» η ηγεσία της ΠΓΔΜ (2008-02-29 00:00:00.0)
Οι ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ (2008-02-15 00:00:00.0)
Υπεύθυνοι οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών (2007-11-09 00:00:00.0)
«Βλέποντας και κάνοντας» η κυβέρνηση (2007-10-25 00:00:00.0)
«Στημένα» παιγνίδια με το όνομα της ΠΓΔΜ (2007-05-22 00:00:00.0)
Θεωρεί «ατού» την αποδοχή της πρότασης Νίμιτς (2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ