Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Ενόψει εξελίξεων σε Κοσσυφοπέδιο - Αφγανιστάν

Κινητικότητα επικρατεί στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, ενόψει εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, όπου θα συζητηθούν, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση, «θέματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν, την πορεία μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, την πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Ατλαντικής Συμμαχίας (NRF), τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, καθώς και ΝΑΤΟ - Ουκρανίας». Στη συνέχεια, στις 9 και 10 Φλεβάρη, στο Μόναχο της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της 44ης Διεθνούς Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για θέματα ασφάλειας, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών από πολλές χώρες.

Στο μεταξύ, από το Λονδίνο όπου έφτασε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, για να συζητήσει κυρίως το θέμα του Αφγανιστάν με τη βρετανική κυβέρνηση, εξαπέλυσε έμμεσα βολές κατά της Γερμανίας, μιλώντας για «προσπάθεια υποβάθμισης» ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ αναφορικά με την άρνηση της Γερμανίας να στείλει στρατεύματα στις επικίνδυνες περιοχές του νότιου Αφγανιστάν. «Δεν είναι μυστικό, είπε η Κ. Ράις, ότι κάποιοι σύμμαχοι βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του Αφγανιστάν. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως είναι αναγκαίο να ανακατανεμηθεί το βάρος αυτό». Ουσιαστικά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έθεσε έτσι την ατζέντα και της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες στο Λονδίνο της Κ. Ράις, που αφορούν επίσης και στο Ιράκ, στο Ιράν και το Κόσσοβο, είναι προπαρασκευαστικές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστείλει μάχιμες δυνάμεις στο βόρειο Αφγανιστάν, σε αντικατάσταση της νορβηγικής δύναμης 250 ανδρών, η οποία θα αποχωρήσει, ύστερα από διετή θητεία στη χώρα αυτή. «Το ΝΑΤΟ διατύπωσε το αίτημα. Αποφασίσαμε, ύστερα από διαβουλεύσεις με το στράτευμα, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι». Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία θα στείλει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπου διατηρεί ήδη 3.200 στρατιώτες, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια» (ISAF), ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος τους οι Γερμανοί στρατιώτες απασχολούνται σε μη μάχιμες υπηρεσίες στις σχετικά ήρεμες βόρειες περιοχές της χώρας αυτής. Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση του αιτήματος των ΗΠΑ για τη διάθεση μάχιμων δυνάμεων στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν, όπου δρουν οι «Ταλιμπάν» και η «Αλ Κάιντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη της νέας υπουργού Αμυνας της Γερμανίας (2013-12-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση των δολοφόνων;;; (2007-10-27 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται παραπέρα ελληνική εμπλοκή (2007-10-24 00:00:00.0)
Μαζί στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα (2007-03-13 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν; (2006-06-08 00:00:00.0)
«Ιστορική» κατοχή (2003-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ