Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Μαζί στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Θέματα που αφορούν τη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά και διμερή θέματα, που αφορούν τους εξοπλισμούς τους οποίους προμηθεύονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από γερμανικές βιομηχανίες, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο Ελληνας υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης και ο Γερμανός ομόλογός του Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στους στόχους της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, για την προώθηση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ μέσω της ενίσχυσης της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας», ώστε «να ισχυροποιηθεί η αμυντική διάσταση της ΕΕ, προς όφελος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας». Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, επισήμανε το «σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν το ΝΑΤΟ για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, όποτε αυτό συμφωνηθεί, αλλά και η ΕΕ με τη σχεδιαζόμενη μη στρατιωτική επιχείρησή της, μετά τον καθορισμό του νέου καθεστώτος, για την ενίσχυση των θεσμών του Κράτους Δικαίου». Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα οι προσπάθειες για ...«προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Και οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν για τα επίμαχα ζητήματα της κλίσης των υποβρυχίων και της προβληματικής θωράκισης των αρμάτων μάχης γερμανικής προέλευσης. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται πως τα θέματα μένουν ανοιχτά, κυρίως αυτό των υποβρυχίων. Για τα προβλήματα κλίσης που παρουσιάζουν τα νέα υποβρύχια, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα θέλει τα υποβρύχια για αυτό και τα έχει παραγγείλει». Οσον αφορά στο θέμα των αρμάτων «Leopard 2HEL», αναφέρθηκε ότι «σχεδόν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα». Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας συνέδεσε το θέμα των υποβρυχίων, απειλώντας έμμεσα με απώλεια θέσεων εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία, που έχουν μέρος της συμπαραγωγής των νέων υποβρυχίων, εάν δεν υλοποιηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ