Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στόχος η ανατροπή

Ισως είναι από τις λίγες φορές που τα Μέσα Ενημέρωσης, ως κομμάτι της κυρίαρχης ομάδας εξουσίας, υποδέχονται το πρόγραμμα κάποιου κόμματος, με τη θέρμη που υποδέχτηκαν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα ίδια Μέσα, που δε χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν και τα περί ...Δεξιάς, ασκούν με κάθε ευκαιρία κριτική στην κυβέρνηση, πότε για «μη εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεών» της, πότε ότι «αδρανεί», άλλοτε ότι «αναβάλλει τις μεταρρυθμίσεις» και άλλες φορές ότι «ταλαντεύεται και δεν είναι αποφασιστική». Με αυτή την κριτική στην πολιτική της ΝΔ, πασχίζουν να ...δείξουν φιλολαϊκό πρόσωπο, ενώ ούτε στιγμή δεν ξεχνούν το γενικό σχέδιο, τη στρατηγική της άρχουσας τάξης. Και στρατηγική της, σήμερα, είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη προώθηση και επιβολή των σημαντικών αλλαγών που απαιτούνται για το κεφάλαιο στις σύγχρονες συνθήκες.

Το έδαφος, βέβαια, για τη διατύπωση νέων προγραμματικών προτάσεων δεν είναι παρθένο. Εχει προηγηθεί μια ολόκληρη δεκαπενταετία που έφερε τα πάνω - κάτω. Με πρωταγωνιστή κυρίως το ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας έχουν πετύχει σημαντικές νίκες. Μαζί με την εκτόξευση της κερδοφορίας τους σε επίπεδα ρεκόρ, έχουν δει να γίνεται πράξη και η «απελευθέρωση» των αγορών, και οι «ιδιωτικοποιήσεις» και η «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και άλλα πολυπόθητα γι' αυτούς αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στην ίδια τροχιά κινείται σήμερα και η κυβέρνηση Καραμανλή. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς της.

Εκεί ποντάρει και το ΠΑΣΟΚ. Παρουσίασαν ένα κείμενο, το οποίο κάθε άλλο παρά κρύβει το πλέον αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο και χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων», αλλά είναι σαφές ότι απευθυνόμενοι στην άρχουσα τάξη και τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει, διαμηνύουν όχι απλά την απόλυτη ταύτιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη στρατηγική του κεφαλαίου, κάτι που είναι γνωστό, αλλά κύρια επαναβεβαιώνουν κάτι άλλο: Οτι το ΠΑΣΟΚ μπορεί πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα, να «καθαρίσει» στο μέτωπο των αντιδραστικών αλλαγών, περνώντας, χωρίς παλινωδίες, τις πολιτικές στις οποίες σήμερα η ΝΔ συναντά τη λαϊκή αντίδραση.

Ο διαγωνισμός των δύο κομμάτων να εξασφαλίσουν την εύνοια της άρχουσας τάξης έχει φυσικό επακόλουθο να υπερακοντίζει το ένα το άλλο σε αντιλαϊκές - αντιδραστικές ρυθμίσεις. Με αυτήν την έννοια, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που δε λέγεται κουβέντα για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών ζωής των εργαζομένων μέσα από την εξασφάλιση σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας, συναντά κανείς πιο ευκρινώς θέματα που αφορούν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, την παράδοση των ΑΕΙ στις εταιρείες, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη διεύρυνση της «κοινωνικής εργασίας» για τους ανέργους και τους ενδεείς συνταξιούχους κ.ο.κ.

Αυτά είναι που θέλουν να κρύψουν και τα ΜΜΕ και περιορίζουν τη συζήτηση στους ...πόρους, με τους οποίους θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του. Οχι. Η εφαρμογή προγραμμάτων σαν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι προγράμματα ακόμα μεγαλύτερης χειροτέρευσης της θέσης μας στην κοινωνία, γι' αυτό το μόνο που μας μένει είναι να τα αποκαλύπτουμε - καταγγέλλουμε και να πορευόμαστε ακόμα πιο αποφασιστικά στη ρότα της οριστικής και αμετάκλητης ανατροπής τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ