Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Στρατής Τσαμπής

Σήμερα, ώρα 4 μ.μ., το στερνό «αντίο» στον παλαίμαχο κομμουνιστή

Ο Στρατής Τσαμπής, ο κομμουνιστής ναυτεργάτης, ο αγωνιστής του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, έφυγε, προχτές την Κυριακή 11.3.2007, από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στην εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην πλατεία Καλυβίων.

Ο Στρατής Τσαμπής αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η ζωή του είναι συνυφασμένη με μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ. Μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, όπου αναδείχτηκε σε στέλεχος, υπηρετώντας το Κόμμα και από τη θέση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έμεινε αταλάντευτα πιστός μέχρι την τελευταία του πνοή στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Η πλούσια δράση του αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη, λαμπρό παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους και τους ναυτεργάτες.

Ολόκληρη ζωή στον αγώνα

Ο σ. Στρατής Τσαμπής γεννήθηκε το 1922 στο Χρυσόστομο Ικαριάς. Παιδί πολυμελούς φτωχής εργατοαγροτικής οικογένειας, αναγκάστηκε να βγει στο μεροκάματο από μικρός, από το 1937, εγκαταλείποντας, στην τετάρτη τάξη, το εξατάξιο σχολείο, για να δουλέψει στην οικοδομή, εργάτης γης και, από το 1939, ναυτεργάτης.

Οταν κηρύχτηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εργαζόταν στα καΐκια. Με την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς, πέρασε με καΐκι στην Κωνσταντινούπολη και σε συνέχεια στη Μέση Ανατολή. Εντάχθηκε στη θρυλική ΟΕΝΟ και, το 1943, στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας εντάχθηκε οργανωτικά στο ΚΚΕ. Οταν έγινε η επίθεση των Αγγλων στα γραφεία της ΟΕΝΟ και έκλεισαν τα γραφεία της, ο Στρ. Τσαμπής, που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, πέρασε στην παρανομία. Απ' εκεί έφυγε στο Πορτ Σάιδ και το 1945 με ένα καϊκάκι της ΟΥΝΡΑ επέστρεψε στην Ελλάδα. Με την έναρξη του εμφύλιου βρισκόταν στο εξωτερικό και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πέρασε ξανά στην παρανομία. Εφτασε «λαθραίος» στην Ικαριά και βγήκε, στη συνέχεια, στο βουνό, υπεύθυνος της Ομάδας, ενώ κρατούσε την επικοινωνία με τη Σάμο (μετέφερε εξόριστους που ανέβαιναν στο βουνό, τραυματίες κλπ.).

Με την ήττα του ΔΣΕ, έμεινε μαζί με άλλους τέσσερις συντρόφους από την Ικαριά (Τσερμέγκας, Παπαγιωργάκης, Καλαμπόγιας, Μαυρίκης) και 4 εξόριστους που βρίσκονταν στο βουνό (Γκότζιος, Μπάφας, Λίτσας και Φρουζές), συνεχίζοντας την πολιτική δουλιά. Εδώ έμειναν έως το 1955, οπότε με εντολή του Κόμματος έφυγαν για το εξωτερικό, με καΐκι στην Αλβανία και από κει στη Ρουμανία, όπου συνέχισαν την κομματική δουλιά.

Το 1963 πήγε στην Πολωνία, συνεχίζοντας την κομματική και συνδικαλιστική δουλιά στους ναυτεργάτες σαν μέλος του Γραφείου. Με την κήρυξη της δικτατορίας ανέλαβε υπεύθυνος της ΚΟΝ.

Στη 12η Ολομέλεια εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και έδωσε τη μάχη υπέρ της απόφασης του Κόμματος από διάφορες θέσεις. Το 1969 ήρθε παράνομα στην Ελλάδα με απόφαση του ΠΓ και έγινε μέλος του κλιμακίου της ΚΟΑ. Συνελήφθη στο τέλος του 1970, λίγο πριν βγει ξανά παράνομα στο εξωτερικό. Πέρασε στρατοδικείο το 1971 και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κατά συγχώνευση. Αφέθηκε με την αμνηστία της χούντας του Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973, για να περάσει ξανά στην παρανομία μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και μέχρι την κατάρρευση της χούντας. Στο 9ο Συνέδριο, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ. Επανεκλέχτηκε μέλος της ΚΕ, ξανά, στο 11ο, στο 12ο και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος.

Ανακοίνωση της ΚΕ

Η ΚΕ σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Στρ. Τσαμπή εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και στους συντρόφους του ναυτεργάτες, τονίζοντας:

«Ο Στρατής Τσαμπής αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη δίκαιη υπόθεση της εργατικής τάξης, την οποία υπηρέτησε επί 65 συνεχή χρόνια με απόλυτη αφοσίωση. Η αγωνιστική πορεία του είναι ταυτισμένη με την πορεία του ΚΚΕ και εκφρασμένη στους αγώνες της ΟΕΝΟ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της παρανομίας, της πολιτικής προσφυγιάς, της φυλακής. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του απλού εργάτη που συνειδητοποιεί την ταξική θέση του και στρατεύεται με εκατομμύρια άλλους για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό. Οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι ναυτεργάτες, έχουν πολλούς πρωτοπόρους για να διδαχτούν και να ακολουθήσουν τα χνάρια τους, ανάμεσά τους και τον σ. Στρατή Τσαμπή».

Η ΚΟ Ναυτεργατών

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΝ, η οποία τονίζει: «Ο σ. Στρατής Τσαμπής είναι ένα από τα λαμπρά παραδείγματα των αγωνιστών που διέθεσαν τη ζωή τους στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του». Η ΚΟΝ, προστίθεται, «αποχαιρετά έναν σεμνό, ανυποχώρητο κομμουνιστή, δίνοντας υπόσχεση ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα την πάλη για τα συμφέροντα των ναυτεργατών, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στην πλουτοκρατία και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την υπόθεση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού».

Για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να παραβρεθούν στην κηδεία του συντρόφου Στρ. Τσαμπή θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 2 μ.μ. από την πλατεία Κοραή του Πειραιά και στις 2.30 μ.μ. από το κτίριο της ΚΕ στον Περισσό.

  • Ο σύντροφος Δημήτρης Κολιαράκης, αντί για στεφάνι, προσφέρει στη μνήμη του Στρατή Τσαμπή 50 ευρώ στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και 50 ευρώ στη «Ναυτεργατική».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ