Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Επέτειος» της αμερικανίλας

Χτες συμπληρώθηκαν 60 χρόνια ...αμερικανίλας. Ηταν 12 του Μάρτη του 1947 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοίνωνε το περιβόητο Δόγμα του. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία προέβλεπε οικονομική «βοήθεια» 400 εκατ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί ο «κομμουνιστικός κίνδυνος».

Το Δόγμα Τρούμαν τέθηκε σε εφαρμογή μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, από το όνομα του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η «βοήθεια» έφτασε στον ελληνικό λαό ...απλόχερα. Ετσι, αρχής γενομένης από το Δόγμα Τρούμαν και επί έξι δεκαετίες:

*

Οι Αμερικανοί τελειοποίησαν τις «έξυπνες» βόμβες της εποχής, τις βόμβες Ναπάλμ, πάνω στα ανταρτοβούνια και πάνω στο σώμα του ελληνικού λαού.

Υπό την εποπτεία, τις εντολές και τα όπλα των Αμερικανών, ματοκυλίστηκε ο τόπος, νοθεύτηκε το φρόνημα του λαού, στήθηκαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα, οι εξορίες, οι φυλακές και ο μετεμφυλιακός φασισμός.

Μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, του διαβόητου Πιουριφόι, καθόριζαν μέχρι και τον εκλογικό νόμο με τον οποίο γίνονταν οι εκλογές στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια «μπανανία» διάσπαρτη από στρατιωτικές αμερικανικές βάσεις, με τον αστικό πολιτικό κόσμο να στέκεται προσοχή ενώπιον των Αμερικανών και να τους προσφωνεί με τα γνωστά λόγια «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Ο τόπος βούλιαξε στη φτώχεια, με τα καραβάνια των Ελλήνων να αναζητούν σωτηρία στην ξενιτιά, την ώρα που οι Γερμανοτσολιάδες του χτες είχαν μετατραπεί σε Αμερικανοτσολιάδες και άρμεγαν τη «βοήθεια».

Η δημοκρατία μπήκε στο «γύψο» των συνταγματαρχών, η ελευθερία έγινε συνώνυμη της βίας, της νοθείας, του ελέγχου των κοινωνικών φρονημάτων, ο «πολιτισμός» του δολαρίου «μεγαλουργούσε» στην Τρούμπα.

*

Το Δόγμα Τρούμαν το πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Και συνεχίζει να το πληρώνει:

Στα Ιμια, στην Κύπρο, στη Σούδα, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.

Στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών, με τους «τρομονόμους», τις χαφιεδοκάμερες του C4i, τις υποκλοπές, τις απαγωγές και μεταγωγές κρατουμένων και βασανισμένων από τα αεροσκάφη της CIA μέσω του ελληνικού εδάφους.

*

Στα εξήντα χρόνια από το Δόγμα του Τρούμαν, οι απόγονοι των υποτακτικών του Βαν Φλιτ και οι κληρονόμοι του «Ανήκομεν εις την Δύσιν» επιμένουν ότι

«η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται κοινές αρχές όπως δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακή σταθερότητα» (Γιώργος Παπανδρέου, 10/12/2000)

και ότι

«η δεύτερη επίσκεψη και συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Μπους (...) αντανακλά (...) την προώθηση (...) των κοινών στόχων που μοιραζόμαστε (Κώστας Καραμανλής, 20/5/2005).

Αλλά ο ελληνικός λαός έχει άλλη - εντελώς διαφορετική - άποψη. Εκτός όλων των υπολοίπων, είναι και η τύχη που επιφυλάσσουν οι διαδηλωτές στο άγαλμα του Τρούμαν όποτε το συναντούν στο δρόμο τους, στην Αθήνα, που το αποδεικνύει...

***

ΥΓ: Τις προάλλες, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:

«Εμείς οι σοσιαλιστές προσβλέπουμε στη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ»...

Το θυμηθήκαμε, γιατί και ο Τρούμαν, της πρώτης ατομικής βόμβας και του ομώνυμου Δόγματος, του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ