Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Οι σύνθετες πλευρές του ενεργειακού ζητήματος

Στις έξι θεματικές τοποθετήσεις υπήρξε ανάλυση πλευρών της εγχώριας και διεθνούς ενεργειακής κατάστασης.

Ο Ι. Παυλόσογλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Birmingham, αναφέρθηκε στα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «δήθεν» έρευνες των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν τόσο για τα χρηματιστηριακά «παιχνίδια» που κατά καιρούς παίζονται με τα υποτιθέμενα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας μας, όσο και με τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ξεπούλημα των πετρελαίων του Πρίνου, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αιμ. Μπούσιος, τ. βοηθός γενικός διευθυντής ΔΕΗ, μίλησε για την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη και την κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι η εκμετάλλευση του λιγνίτη είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και επισήμανε ότι ο λιγνίτης πρέπει για 25 χρόνια να συνεχίσει να είναι το στρατηγικής σημασίας καύσιμο στη χώρα.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για τον ενεργειακό «πόλεμο» ΗΠΑ - Ρωσίας στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών. Η αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων οξύνεται σε όλα τα επίπεδα, από τον καθορισμό συνόρων στην Αρκτική για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής, μέχρι τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό στο Διάστημα.

Ο Η. Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αναφέρθηκε στην κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της Ενέργειας. Μια κατάσταση που χειροτερεύει παράλληλα με την εξέλιξη της απελευθέρωσης της αγοράς, τόσο στη ΔΕΗ, όσο και σε άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Βασικά στοιχεία είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και της μόνιμης απασχόλησης, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ανάπτυξη «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, προσλήψεις με συμβάσεις, αύξηση των εργολάβων, πολυειδίκευση, εντατικοποίηση της εργασίας, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μετατροπές προς το χειρότερο των κανονισμών εργασίας και δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, των «εγκλημάτων» της εργοδοσίας, όπως είπε.

Η Φλ. Παπαδέδε, αναπλ. γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, μίλησε για το μέλλον της ΔΕΗ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», υπογραμμίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμπόδισαν στην Επιχείρηση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα του black out, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ρεύματος, δίνοντάς τους επιπλέον γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις.

Η Ναυσ. Τόλια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΚΟ, αναφέρθηκε στην αγορά πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Επισήμανε την ενισχυόμενη τάση συγκέντρωσης στην αγορά όπου κυριαρχούν 2 διυλιστήρια και 4 εταιρείες εμπορίας και τόνισε ότι η τελική τιμή των υγρών καυσίμων διαμορφώνεται από φόρους και δασμούς που φτάνουν στο 50% και στη συνέχεια προστίθενται τα περιθώρια κέρδους της αλυσίδας πώλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ