Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ

Ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η υπόθεση με τις «μίζες» της «Ζήμενς». Χτες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης του 2003, του ΠΑΣΟΚ, Β. Μαλέσιος, βγήκε με γραπτή δήλωση να διαχωρίσει το όνομά του από την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης C4i (λέγεται ότι η μίζα της «Ζήμενς» αφορούσε στην προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος), υποστηρίζοντας: «Δεν θα ξαναγίνω ο "αποδιοπομπαίος τράγος" και η "Ιφιγένεια" της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Β. Μαλέσιος είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Δημόσιας Τάξης για «λόγους ευθιξίας» στις 15/04/2003, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», που του απέδιδε εύνοια υπέρ εταιρείας η οποία διεκδικούσε την ανάληψη του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η δημόσια τοποθέτηση του Β. Μαλέσιου ήρθε λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, οι οποίοι ο καθένας για λογαριασμό του επιχείρησαν να διαχωρίσουν τη θέση και το όνομά τους από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας και κατ' επέκταση από την υπόθεση με τις ...«προμήθειες» της «Ζήμενς».

Μάλιστα, χτες, ο Β. Μαλέσιος αφήνοντας αιχμές για τους δυο πρώην υπουργούς δήλωσε ότι παρεμβαίνει «προκειμένου να αποφευχθούν καλόπιστες ή κακόβουλες παρερμηνείες»... Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο «διαγωνισμός προμήθειας του έργου "Ολυμπιακά Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφάλειας (C4i)" δεν εκτελέστηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης», αλλά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο Β. Μαλέσιος, μάλιστα, ανέφερε ότι την «αλήθεια αυτή τη γνώριζαν από τότε οι δημοσίως σήμερα διαπληκτιζόμενοι πρώην υπουργοί». Ο ίδιος παρουσιάζοντας μια σειρά από αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και επιχειρώντας να διαχωρίσει το όνομά του από την υπόθεση έστειλε το μήνυμα προς τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι το κάνει «για όσους εξακολουθούν καλόπιστα ή κακόπιστα να ισχυρίζονται ή αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν ο υφυπουργός Μαλέσιος εκείνος ο οποίος αποφάσισε για την τύχη ενός τέτοιου έργου».

Ο Β. Μαλέσιος δεν ξέχασε να ζητήσει και αυτός με τη σειρά του «στο σκάνδαλο της "Ζήμενς" να ριχτεί άπλετο φως».

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη μιλώντας στη ΝΕΤ για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ανέφερε: «Ο,τι κι αν έγινε στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι άγος, δεν μπορεί να είναι βάρος για το σημερινό ΠΑΣΟΚ»! Το «παρελθόν» λοιπόν δεν μπορεί να ...κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Μ. Δαμανάκη, αφού σήμερα, όπως η ίδια πρόσθεσε, έχει ζητήσει «εξεταστική επιτροπή»!

Νέες αποκαλύψεις

Με συνθηματικές εντολές μεταβίβασης για λόγους ασφαλείας και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη διακίνηση μετρητών μέσα στο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου, κατέβαλλε τις «μίζες» των εκατομμυρίων ευρώ ο γερμανικός κολοσσός «Ζήμενς».

Την αποκάλυψη αυτή για τη διακίνηση του άνομου χρήματος της «Ζήμενς», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», έκανε στην Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος Βαυαρίας υψηλόβαθμο στέλεχος στη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού, με θητεία στα ταμεία «ειδικών αποστολών» και γνώστης του δεύτερου επιπέδου εταιρειών που είχε στήσει η «Ζήμενς» για τις ...χορηγίες πολιτικών κομμάτων που άσκησαν εξουσία, κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγαλοστελεχών δημόσιων Οργανισμών. Η κατάθεση - απολογία του στις γερμανικές αρχές περιέχει λεπτομέρειες για τις διάφορες μεθόδους που εφάρμοζε κατά καιρούς η «Ζήμενς» για τη διακίνηση του άνομου χρήματος. Ο ίδιος εμπλέκεται στη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας C4i των Ολυμπιακών Αγώνων και εμφανίζεται να ελέγχει τις «πληρωμές» από το πλαφόν του 8% του τζίρου της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς». Αποκαλύπτει ότι η μητρική «Ζήμενς» παρέδιδε χρήματα σε δύο τότε κορυφαία στελέχη της θυγατρικής στην Ελλάδα και αναφέρει συγκεκριμένα συνθηματικά εντολών του παραλογιστηρίου της «Ζήμενς» για την αποδέσμευση των «μιζών». Κατά τον ίδιο, στην Ελλάδα «διέρρεαν μεγάλα ποσά σε επίπεδα εκατομμυρίων». Για τον τρόπο που γίνονταν οι «διεκπεραιώσεις» το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ζήμενς» αφηγείται: «Κατ' αρχάς έπρεπε να συμπληρωθεί ένα βασικό χαρτί "προμήθεια για αναθέσεις πελατών", στο οποίο εμφανίζονταν η χώρα ανάθεσης, το έργο, η αξία του έργου, το ποσό της προμήθειας και ο χρόνος πληρωμής. Αυτά τα χαρτιά υπογράφονταν από τον εκάστοτε περιφερειακό διευθυντή του τεχνικού και εμπορικού τμήματος. Μετά ακολουθούσε συγκεκριμένη ειδοποίηση για την αποστολή χρημάτων. Η ειδοποίηση αυτή σήμαινε ότι το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία μας και έπρεπε να καταβληθεί κάποιο ποσό. Τα χρήματα εμβάζονταν σε λογαριασμούς εταιρειών, ανώνυμους ή ονομαστικούς... Επειδή κατά κανόνα επρόκειτο για μεγάλα ποσά, τηλεφωνούσα στην τράπεζα και τους έλεγα να ετοιμάσουν τα χρήματα. Τα παραλάμβανα σε μετρητά και σε μερικές περιπτώσεις τα κατέθετα σε κάποια συνδεδεμένη τράπεζα. Από εκεί εμβάζονταν στο λογαριασμό στο Ινσμπουργκ και σε κάποιες περιπτώσεις μετέφερα μετρητά. Μπορείτε να φανταστείτε ένα εκατομμύριο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου;».

Το μεγαλοστέλεχος της «Ζήμενς» - όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα - παρέδωσε στην Εισαγγελία του Μονάχου εκατοντάδες παραστατικά με πληρωμές για «μίζες» σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ των παραστατικών είναι και αυτά που αφορούν στις «μίζες» για την προγραμματική συμφωνία του ΟΤΕ με τη «Ζήμενς», καθώς και για το C4i.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ