Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλου του τομέα της Ενέργειας

Από το άνοιγμα των εργασιών της χτεσινής ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, που έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη θέση του ΚΚΕ να είναι ο τομέας της Ενέργειας κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία, υπογράμμισε, κάνοντας το πολιτικό άνοιγμα των εργασιών της χτεσινής ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, αλλά και πέρα από εμάς, συμφωνούμε ότι το επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου δεν μπορεί να είναι δύο, τρία, τέσσερα ζητήματα, όσο και αν αυτά θεωρούνται σημαντικά και σοβαρά», επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μονοπώληση της ενημέρωσης, αλλά και της αντιπαράθεσης με ορισμένα ζητήματα που δεν τα υποτιμούμε. Λέγονται και είναι σκάνδαλα. Αλλά για εμάς είναι εκφράσεις - εκφάνσεις μιας γενικότερης στρατηγικής, πολιτικής και κατάστασης πριν από όλα στο πεδίο της οικονομίας και αναμφισβήτητα επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και το πολιτικό εποικοδόμημα. Αυτή η συζήτηση, όπως γίνεται, βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα σημαντικά και οξυμένα ζητήματα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «εμείς ως ΚΚΕ θέλουμε και να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση που δεν πρόκειται να βγει και σε καμιά άκρη. Υποκαθιστά τη συζήτηση και αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα».

Εξήγησε ότι «βεβαίως αυτή την ημερίδα την είχαμε αποφασίσει σε ανύποπτο χρόνο. Δεν την κάνουμε για αντιπερισπασμό σε όλο αυτό που ζούμε καθημερινά, που όσο και αν έχουν πολιτικό πυρήνα και περιεχόμενο μας αηδιάζουν. Θεωρούμε ότι ήταν ευτυχής σύμπτωση και συγκυρία».

«Πρέπει να σας πω - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - ότι είμαστε αποφασισμένοι, όσο εξαρτάται από εμάς, να συμβάλουμε στη μετακίνηση του κύριου πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν και το πεδίο της οικονομίας και τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το σήμερα και το αύριο».

Αναφερόμενη στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ενέργεια, η Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι «εμείς το θέμα της Ενέργειας το αντιμετωπίζουμε με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας, τις σχέσεις ιδιοκτησίας». Και συμπλήρωσε ότι «άλλωστε, αυτό είναι η φιλοσοφία, η ιδεολογία, η πολιτική του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει και είναι στενά συνδεδεμένο με το πώς η πολιτική που ακολουθείται, σε ποιο βαθμό, είτε ναι, είτε όχι - εμείς λέμε όχι - συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Λαϊκές ανάγκες που δεν τις βλέπουμε σε ένα πεδίο συνδικαλιστικό, που δεν το υποτιμούμε, αλλά έχει σχέση με το χαρακτήρα της ίδιας της ανάπτυξης που ακολουθείται στον τόπο. Και η Ενέργεια δεν είναι απλώς ένας τομέας για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Σχετίζεται με την όλη υποδομή της ανάπτυξης που εμείς παλεύουμε να γίνει φιλολαϊκή».

Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι «πριν μερικά χρόνια το πεδίο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν: Κρατική επιχείρηση του τομέα της Ενέργειας ή ιδιωτική; Ηταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που στοιχεία του υπάρχουν και σήμερα». Και ξεκαθάρισε: «Αλλά εμείς βάζουμε και ένα άλλο ζήτημα. Κρατική κοινωνική ή ιδιωτική; Ο όρος κοινωνική που προσθέτουμε δείχνει και την ουσιαστική διαφορά μας με απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή μισοκρατική ή μισο-ιδιωτική. Εμείς μιλάμε για κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά όλου του τομέα της Ενέργειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...ρεύμα (2021-02-20 00:00:00.0)
Απαράδεκτη και ανήθικη και η δήλωση Πολάκη και η κάλυψη του πρωθυπουργού (2019-04-24 00:00:00.0)
«Να σηκωθεί ένα μπόι ψηλότερα η κοινωνική συνείδηση» (2010-10-14 00:00:00.0)
Ανησυχούμε για τις προθέσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (2004-11-11 00:00:00.0)
Πώς μεθόδευσαν την αποχώρησή τους από το Κόμμα (2000-11-26 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" (1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ