Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

Το 2007 ήταν μια ακόμη, ξεχωριστή, χρονιά και για την εταιρεία BP. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συγκεκριμένης εταιρείας (μία από τις 5 μεγαλύτερες «αδελφές» πολυεθνικές πετρελαίου) που έκανε χτες το γύρο του κόσμου, τα καθαρά της κέρδη στο δ' τρίμηνο του 2007 εκτοξεύτηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια από 2,9 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Δηλαδή, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 53% ή 1,5 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για νούμερα τα οποία προκαλούν καθώς: Πρώτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών της BP είναι υπερδεκαπενταπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σχεδόν εικοσαπλάσιο των μισθολογικών αυξήσεων. Δεύτερον, το απόλυτο ποσό αύξησης σημαίνει πως τα κέρδη της στο δ' τρίμηνο του 2007 αυξανόταν με ρυθμό 1,5 δισ. δολάρια το μήνα ή 500 εκατ. δολάρια τη μέρα έναντι 966,7 εκατ. δολάρια το μήνα και 32,2 εκατ. δολάρια τη μέρα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΒΡ, o διευθύνων σύμβουλός της Τόνι Χάουαρντ, δεν έκρυψε πως η υψηλή κερδοφορία επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και την περικοπή θέσεων εργασίας και - επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» - προανήγγειλε για το επόμενο δωδεκάμηνο άλλες 5.000 απολύσεις εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ