Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Καραμπινάτο» πολιτικό σκάνδαλο η παραχώρηση δημόσιας έκτασης

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Ουρανούπολη ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Ουρανούπολη ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της Μονής Βατοπεδίου για την «αξιοποίηση» δημόσιας έκτασης 8.608 στρεμμάτων γης που τους παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στο κείμενο της Ερώτησης, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Δεν έχασε χρόνο η Μονή Βατοπεδίου και ήδη εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έδωσε στο Δήμο Σταγείρων και Ακάνθου, για την "αξιοποίηση" της έκτασης των 8.608 στρεμμάτων γης που τους παραχώρησε - δώρισε η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο η μονή προτίθεται να το αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού. Δηλαδή, πολυεθνικοί - μονοπωλιακοί όμιλοι θα υλοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού "λίαν υψηλού επιπέδου" (δηλαδή για "χοντρά" πορτοφόλια), την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, συνεδριακό κέντρο και την ίδρυση πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Τα κέρδη των πολυεθνικών - μονοπωλιακών ομίλων και της συγκεκριμένης μονής, έχει στόχο το συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας έκτασης των 8.608 στρεμμάτων. Εκταση που είναι χαρακτηρισμένη στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου ως κοινόχρηστο δάσος. Γι' αυτό η μονή πιέζει σε πολλές κατευθύνσεις για την αλλαγή του ΓΠΣ.

Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η παραχώρηση από την κυβέρνηση της ΝΔ των 8.608 στρεμμάτων δημόσιας έκτασης στη Μονή Βατοπεδίου, αποτελεί "καραμπινάτο" πολιτικό σκάνδαλο.

Αλλωστε, αντικρουόμενες είναι και οι απαντήσεις που έδωσαν σε παλαιότερη Ερώτησή μας στη Βουλή (483/19-7-07) τα συναρμόδια υπουργεία.

- Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι "η υπόψη έκταση δεν έχει αποχαρακτηριστεί από δασική, είναι αρχαιολογικός χώρος και τέλος έχει ενταχθεί σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ0Ε), με την οποία απαγορεύεται κάθε δυνατότητα δόμησης και εκμετάλλευσης".

- Το υπουργείο Πολιτισμού στην ίδια Ερώτηση ερμηνεύοντας την ΥΑ 5980/19-10-1965 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρει ότι από την απόφαση "κηρύχτηκαν ως ιστορικά διατηρητέα επιμέρους κτίσματα χωρίς να προκύπτει ουδεμία κήρυξη της ευρύτερης αυτής περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου".

Να σημειωθεί όμως ότι, σύμφωνα με τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η περιοχή προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ο πολιτικός εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους χιλιάδες κατοίκους και τους φορείς της περιοχής είναι ολοφάνερος. Οι φορείς και οι κάτοικοι όμως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και απαιτούν την κατάργηση της παραχώρησης των 8.608 στρεμμάτων στη μονή Βατοπεδίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο λαό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν η κυβέρνηση θα καταργήσει την απόφαση παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στη Μονή Βατοπεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ