Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις των προσκεκλημένων

Τις δικές τους θέσεις ανέπτυξαν στην ημερίδα του Κόμματος οι εκπρόσωποι των προσκεκλημένων φορέων.

Μιλώντας εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, ο γγ του Κ. Μουρουσούλης επικαλέστηκε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, επιδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΗ για υποβάθμιση του λιγνίτη.

Ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χ. Σπιρτζής, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το ΤΕΕ στο περιβάλλον, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, ενώ επισήμανε ότι μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας απομυζούν αμύθητα κέρδη ιδιώτες παραγωγοί και κερδοσκόποι. Απέδωσε την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στις απαιτήσεις των ιδιωτών για μεγαλύτερα κέρδη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος επέμεινε για μια ακόμη φορά στη στρατηγική που προωθεί για την επιχείρηση. Παρουσίασε ως μονόδρομο τη συνεργασία με ξένους κολοσσούς στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην αγορά - όπου εμπλέκονται εταιρείες 5 έως 15 φορές μεγαλύτερες από αυτήν - και υπερασπίστηκε τα σχέδια για τις λιθανθρακικές μονάδες, παρέχοντας φραστικές διαβεβαιώσεις για την εξάντληση του λιγνίτη. Εφτασε στο σημείο να ταυτίσει με το «εθνικό συμφέρον» την ανάπτυξη της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα έχει προτείνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος επισήμανε ότι η απελευθέρωση της αγοράς «μόνο για το καλό των καταναλωτών δεν έγινε», ωστόσο έδωσε έμφαση στη μη τήρηση των κανόνων του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού μέσω των περιορισμών που έχει τεθεί σε βάρος της ΔΕΗ. Σύνδεσε τη χρήση του λιγνίτη και με την προοπτική των περιοχών από τις οποίες εξορύσσεται και τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μία μονάδα λιθάνθρακα στη χώρα.

Ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Διυλιστηρίων Χημικής Βιομηχανίας, επισήμανε ότι το πετρέλαιο για πολλά χρόνια θα συνεχίσει να καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Υποστήριξε ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 η αγορά πετρελαίου λειτουργούσε σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, όμως από εκεί κι έπειτα, με την «απελευθέρωση» της αγοράς οδηγηθήκαμε στην εμφάνιση των ολιγοπωλειακών φαινομένων.

Στην παρέμβασή του στην ημερίδα, ο Στ. Διαμαντίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η), αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις μελέτες του συλλόγου σχετικά με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα κτίρια και την ανάγκη ενίσχυσής τους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Γ. Τσιπουρίδης, στην παρουσίασή του στάθηκε κυρίως στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και τις κλιματικές αλλαγές, ενώ σημείωσε ότι γι' αυτές ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες και εξήγησε ότι «υπάρχουν εταιρείες που δίνανε λεφτά και πάνω και κάτω από το τραπέζι για να ακυρωθούν τα ευρήματα της έκθεσης της διακυβερνητικής» για το κλίμα. Υποστήριξε επίσης πως χρειάζεται στροφή στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας υπήρξαν παρεμβάσεις και από το κοινό.

Ο Σ. Στεφανίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτών Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των κατοίκων, των εδαφών και των υδάτινων πόρων της περιοχής. Ο Κ. Αγγελόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας, υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης της χρήσης βιομάζας. Ο Σ. Βεγγύρης εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνική Συστήματος Φυσικού Αερίου), αναφέρθηκε στις δυνατότητες του φυσικού αερίου στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλαν τα ΔΣ του «Συλλόγου Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας "Η ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ"» και του «Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη». Στον χαιρετισμό τους αναφέρονται στη διαχρονική επιβάρυνση του τόπου τους από την υπερεκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους και τάσσονται κατά της αλόγιστης χρήσης μορφών ενέργειας.

Παρέμβαση κατέθεσε στην ημερίδα και ο αρχιτέκτονας Π.Κ. Κουμουνδούρος, μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και της αντιπροσωπείας της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση για την Ενέργεια (2008-02-27 00:00:00.0)
Οι σύνθετες πλευρές του ενεργειακού ζητήματος (2008-02-07 00:00:00.0)
Σήμερα η ημερίδα για την Ενέργεια (2008-02-06 00:00:00.0)
«Στρατηγικός εταίρος» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς (2007-11-09 00:00:00.0)
Με φυσικό αέριο η νέα μονάδα στο Αλιβέρι (2004-12-15 00:00:00.0)
Τοποθετήσεις ομιλητών (2003-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ