Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Με φυσικό αέριο η νέα μονάδα στο Αλιβέρι

Μια ακόμη απόφαση που υποθηκεύει σε εισαγόμενο καύσιμο την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Την αντικατάσταση της μονάδας του Αλιβερίου με μια νέα, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 360-400 ΜW, αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΔΕΗ, στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στη διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από ένα εισαγόμενο, αλλά και λιγότερο κατάλληλο καύσιμο. Η απόφαση της ΔΕΗ εντάσσεται στο σχεδιασμό για σταδιακή αντικατάσταση των μονάδων της με νέες, που θα χρησιμοποιούν πλέον φυσικό αέριο. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι καν συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και για την υπόθεση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά γίνεται κατ' επιταγή του «ανταγωνισμού», δηλαδή των αξιώσεων που προβάλλουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι εγχώριες πρώτες ύλες, όπως ο λιγνίτης, αλλά και ο λιθάνθρακας, που κρίνεται πιο κατάλληλος για τη νέα μονάδα στο Αλιβέρι, υποβαθμίζονται και απορρίπτονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με οικονομικές συνέπειες τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους καταναλωτές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται συμφερότερη από τους ιδιώτες που θα εισβάλουν στο χώρο, επειδή οι αντίστοιχες μονάδες απαιτούν μικρότερες επενδύσεις. Ετσι, η ΔΕΗ σύρεται στο φυσικό αέριο, προκειμένου, εκτός των άλλων, να «ανταγωνίζεται» μελλοντικά με... ίσους όρους τους ιδιώτες και να μην παράγει.... φτηνότερη από αυτούς ηλεκτρική ενέργεια!

Η επόμενη ενέργεια της ΔΕΗ είναι η κατάθεση αίτησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την άδεια παραγωγής, προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας. Προβλέπεται ότι η νέα μονάδα θα ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη του 2007 με αρχές του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ