Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντιπαράθεση στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε χτες το υπουργείο Αμυνας, όπου είχε συνάντηση με τον Γερ. Αρσένη

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφθηκαν χτες, στις 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και το μέλος του ΠΓ και βουλευτής του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ,όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη και συζήτησαν μαζί του γύρω από την τελευταία κρίση στο Αιγαίο.

Η Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το θέμα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό, αφού ο τουρκικός επεκτατισμός υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που καλλιεργούν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αντιπαράθεση σε αυτή την πολιτική και όχι υποταγή.

Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Αυτό που έχει σημασία είναι ποια πολιτική χαράζει η κυβέρνηση και το κάθε κόμμα από εδώ και μπρος. Το θέμα για μας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Εμείς επιμένουμε: Υπάρχει οπωσδήποτε ο τουρκικός σοβινισμός και επεκτατισμός, αυτός όμως υποστηρίζεται, άμεσα και έμμεσα, από όλη τη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων".Αν θέλετε, φαίνεται και από το εξής ζήτημα. Στην πρώτη φάση της κρίσης, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κράτησαν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Οταν ακολουθείς την πολιτική των ίσων αποστάσεων, σημαίνει ότι ευνοείς ή ανέχεσαι τον επεκτατισμό. Σήμερα η όλη συζήτηση που γίνεται είναι: Το θέμα είναι νομικό, να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι καθορισμένα. Αυτό που μένει να αντιμετωπιστεί είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Βλέπετε, λοιπόν, πώς οι λεγόμενοι σύμμαχοι μετακινούνται από τις ίσες αποστάσεις στην πολιτική των νόμων.

Η δική μας θέση είναι η εξής: Αντιμετωπίζω τα προβλήματα με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, αλλά όμως το πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η αντιπαράθεση με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".Να μην ξεχάσουμε ότι το Αιγαίο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία, εδώ διασταυρώνονται και πολιτικά και οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα, από τα πετρέλαια, τον υποθαλάσσιο πλούτο κλπ. Προσχήματα θα βρίσκονται. Αρα, μέσα στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", με υποταγή σ' αυτή δεν αντιμετωπίζονται. Από κει και πέρα, μπορεί να υπάρξουν πάρα πολλοί χειρισμοί. Αλλά πρέπει να έχει κανείς στο νου του ότι η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα".

Σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε: "Σε σχέση με την πολιτική των ίσων αποστάσεων, του Πόντιου Πιλάτου, θα έλεγα ότι είναι ένα μικρό βήμα. Ομως, επειδή η ΕΕ μάς έχει συνηθίσει σε ωραία κείμενα, τα οποία πετάει στο καλάθι των αχρήστων, θα έλεγα: Οχι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί. Αξιοποίηση ναι, στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και επαγρύπνηση".

Αναφερόμενη στην άμυνα της χώρας, υπογράμμισε: "Ναι, η άμυνα της χώρας πρέπει να προστατεύεται κι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Βεβαίως πρέπει να προστατεύεται η άμυνα της χώρας, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αιγαίου δε θα κριθεί κατ' αρχήν στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά κύρια στο πολιτικό. Αν χρειαστεί να υπερασπίσουμε την άμυνα της χώρας, θα κριθεί τότε στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά με την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"".

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με όσα είχε πει η ίδια περί παρασκηνίου της κρίσης, επισήμανε: "Το παρασκήνιο το είχα πει, όχι γενικά για την ελληνοτουρκική κρίση, αυτή κατά τη γνώμη μας δεν έχει παρασκήνιο. Εχει και ιστορικό υπόβαθρο, αλλά έχει να κάνει τα τελευταία χρόνια με όλη την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αυτό είναι στο παρασκήνιο. Το παρασκήνιο αναφερόταν σε άλλα ζητήματα, σε σχέση με το θέμα της κρίσης στο Αιγαίο, π.χ., μετονομάστηκε το ζήτημα σε ζήτημα στρατιωτικό, ενώ το θέμα είναι πολιτικό.Αφορά ζητήματα στρατιωτικής φύσης, ή, αν θέλετε, αξιοποίηση ζητημάτων στρατιωτικής φύσης. Σ' αυτό υπάρχει παρασκήνιο. Οσον αφορά όμως το θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον υπουργό, εμείς συζητήσαμε την πολιτική πλευρά του ζητήματος, δεν κάναμε ερωτήσεις στρατιωτικής φύσης".

Ιδιαίτερα για τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Βάλαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις και ακούσαμε την άποψη του υπουργού. Με την ευκαιρία, θέλω να πω το εξής: Πρέπει να γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις, τόσο με τον υπουργό Αμυνας, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, ούτως ώστε να έχουμε γνώση όλων των γεγονότων. Κι αυτές οι συζητήσεις, πρέπει να ξέρετε, δε λύνονται με διαβούλια, πρέπει να οργανώνονται μέσα στα πλαίσια της Βουλής, είτε με συναντήσεις κι αυτά τα πράγματα λείπουν ως τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται πολύ συχνή ενημέρωση. Πρέπει να βρεθούν τρόποι. Και να σας πω καθαρά, και μακριά από τη δημοσιότητα. Οχι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε μυστικά κάτι από τον κόσμο, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, η ενημέρωση πρέπει να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα. Από κει και πέρα, το κάθε κόμμα έχει ευθύνη να τοποθετείται. Πρέπει να βρούμε τρόπους ουσιαστικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται ούτε την ώρα της κρίσης ή μετά την κρίση, είτε τυχαία είτε με στόχο, αν θέλετε, τις δημόσιες σχέσεις. Δεν αναφέρομαι στον υπουργό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οφειλε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση και καλά έκανε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ