Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φορομπηχτικά κριτήρια

Τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι και τόσο ...αντικειμενικά, ομολόγησε προχτές και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης. Προεκτείνοντας, μάλιστα, τη σκέψη του δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών - την προσδιόρισε στο τέλος του 1997 - δε θα χρειάζεται πλέον ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος να γίνεται μέσω δεικτών, δεδομένου ότι η σύλληψη της φορολογητέας ύλης θα μπορεί να γίνεται μέσω της μηχανοργάνωσης.

Πρόκειται, ασφαλώς, για ομολογία, η οποία δικαιώνει όλους εκείνους, που, από την πρώτη στιγμή της προώθησης του μέτρου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το είχαν καταγγείλει σαν άδικο, που θα έπληττε - όπως και έπληξε - τα πιο φτωχά τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων, αυτά δηλαδή που στροβιλίζονται από την καπιταλιστική κρίση και την εχθρική κυβερνητική πολιτική.

Αυτή, βέβαια, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η ηθική. Η άλλη, που είναι και το "ψητό", η ουσία, αφορά στην οικονομική και πολιτική διάσταση του θέματος. Κατ' αρχάς τι θα γίνει με τα επιπλέον ποσά φόρου - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται σε 250 δισ. δραχμές - που καταβάλανε το 1995 οι θιγόμενοι από ένα άδικο, σύμφωνα πλέον και με κυβερνητικό παράγοντα, μέτρο; Τι θα γίνει το 1996 και το 1997 που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το - άδικο - αυτό φορολογικό μέτρο; Θα συνεχίσουν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν νέες εκατόμβες στο φορολογικό Μινώταυρο, επειδή το πρόγραμμα "σύγκλισης" απαιτεί χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερα έσοδα;

Το πρώτο και ουσιαστικό θέμα είναι αυτό. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι, αν όντως στο τέλος του 1997, η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - θα προχωρήσει στην κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Χωρίς να εξετάζουμε τις όποιες καλές προθέσεις, οι υποσχέσεις μόνο επαρκείς δεν είναι. Ο αρμόδιος προϊστάμενος του Γ. Ανωμερίτη, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος τηρεί "σιγήν ιχθύος". Δεν μπορεί, επίσης, να μην παρθεί υπόψη και ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας. Οτι οι όποιες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, από εδώ και πέρα τουλάχιστον, θα γίνονται υπό το βάρος των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπό την προοπτική προσφυγής στις κάλπες, πριν από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι αρκετά ισχυροί, για να πυροδοτούν τις αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων στο ΠΑΣΟΚ. Αντιθέσεις, οι οποίες, βεβαίως, βρίσκουν έκφραση και στο οικονομικό επίπεδο. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών ανήκει στο στρατόπεδο του ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια του Γ. Ανωμερίτη (ομάδα Τσοχατζόπουλου), να προσδώσει στη στυγνή κυβερνητική οικονομική πολιτική στοιχεία "κοινωνικής ευαισθησίας". Αυτό, όμως, που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και οι δύο αυτές τάσεις συμφωνούν στον "ευρωπαϊκό" προσανατολισμό της χώρας και στην αναγκαιότητα της εφαρμογής του προγράμματος "σύγκλισης" και τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Και εν πάση περιπτώσει, προξενεί κατάπληξη η άποψη ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι θέμα μηχανογραφικό και όχι πολιτικό. Η μη ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης εμποδίζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της τεράστιας και πολύμορφης φορο-"απαλλαγής" των τραπεζών; Η, μήπως, η επιχείρηση κουκουλώματος της φοροδιαφυγής των καναλαρχών οφείλεται και αυτή στη μη μηχανοργάνωση; Μήπως μας περνάνε όλους για αφελείς...;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα "αντικειμενικά" κριτήρια δεν είναι αντικειμενικά (1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ