Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Ενα ακόμη "λουκέτο"

Ενα ακόμη "λουκέτο", αυτό της "Βαμβακουργίας Βόλου", 540 εργαζόμενοι στο δρόμο και περίπου 10 δισ. δρχ. χρέη του ιδιωτικού τομέα στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών καταγράφονται από χτες στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο της πολιτικής της "αποβιομηχάνισης" που η κυβέρνηση εφαρμόζει κατ' εντολή των Βρυξελλών. Πρόκειται για μία απ' τις βασικές επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, η διοίκηση της οποίας αφού επί χρόνια αποσπούσε δάνεια απ' τις κρατικές τράπεζες, ανακοίνωσε χτες στους 540 εναπομείναντες εργαζόμενους το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου έχει καλέσει σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, τους εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών - Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική και ΕΤΒΑ - των εργαζομένων, της διοίκησης, του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, καθώς και τοπικούς φορείς προκειμένου να εξεταστεί το θέμα.

Η επιχείρηση η οποία βρίσκεται από πέρυσι σε αδιέξοδο, λόγω συσσωρευμένων χρεών, τα οποία έφτασαν τα 10 δισ. δρχ., λειτούργησε το τελευταίο διάστημα με νέα χρηματοδότηση των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ανεργίας στο Βόλο, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 50%. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών μετά από παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Χ. Ροκόφυλλου, συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση με δάνειο ύψους 1,4 δισ. δρχ., με ημερομηνία αποπληρωμής την 1/7/96 και σκοπό στο μεταξύ διάστημα να βρεθεί νέος επενδυτής που θα αναλάβει την επιχείρηση. Το δάνειο αυτό εξαντλήθηκε μέσα σε ένα εφτάμηνο περίπο,υ χωρίς να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι της οποίας από χτες τελούσαν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών συνολικού ύψους 400 εκατ. δρχ.

Στο θέμα παρενέβη την περασμένη βδομάδα η Νομαρχία Μαγνησίας και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, με επιστολή τους προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, την οποία κάλεσαν να πιέσει τις πιστώτριες κρατικές τράπεζες να δώσουν νέο δάνειο προκειμένου να λειτουργήσει η επιχείρηση, αφού μία βδομάδα πριν οι τράπεζες είχαν αποφασίσει παύση επαναχρηματοδότησης προς τη "Βαμβακουργία Βόλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ