Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στημένα» παιγνίδια με το όνομα της ΠΓΔΜ
  • Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση ως «πρόσχημα» για πρόωρες εκλογές
  • «Ευφάνταστα» χαρακτηρίζει τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια που η ίδια η κυβέρνηση διοχέτευσε στον Τύπο
  • Λέξη από τον Κ. Καραμανλή για τις ΗΠΑ, που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ

Μπούμερανγκ αποδεικνύεται η απόπειρα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως «πρόσχημα» για πρόωρες εκλογές και υποδαύλιση της εκλογολογίας.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη αναδίπλωση χαρακτηρίζοντας «ευφάνταστα» τα σενάρια, που η ίδια διοχέτευσε στον κυριακάτικο Τύπο. Σε κάθε περίπτωση τα όρια της κυβέρνησης «να κάνει παιχνίδι» προεκλογικά με το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ακριβώς γιατί έχει επιλέξει τη στάση της «συμμόρφωσης» με τα γενικότερα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, με πρώτο το Κόσσοβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει ψελλίσει την παραμικρή διαμαρτυρία στην εκφρασμένη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στηρίξει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμα και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί «κοινά αποδεκτή λύση». Παράλληλα, αποφεύγει επιμελώς να δηλώσει δημόσια ότι θα κάνει χρήση του βέτο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ φέρουν στα όργανα του ΝΑΤΟ το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ, περιοριζόμενη σε ανεπίσημες διαρροές ότι τάχα είναι «ανοιχτό το θέμα του βέτο».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιχείρησε να αξιοποιήσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τις πολιτικές που εφάρμοσαν εδώ και δεκαεφτά χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το αδιέξοδο φάνηκε καθαρά και στις δηλώσεις που έκανε χτες από τη Ν. Ζηλανδία ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά στη στάση των ΗΠΑ που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία των ΗΠΑ και αφήνοντας να αιωρούνται κάποιες αόριστες απειλές για βέτο για «εσωτερική κατανάλωση». Επιδίωξη της κυβέρνησης, δήλωσε, είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τη διαδικασία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι «εμείς έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση». Η κυβέρνηση των Σκοπίων, συνέχισε, είναι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία που ανήκει στο παρελθόν και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. «Πρέπει να εγκαταλείψει ενέργειες προπαγανδιστικής, αλυτρωτικής αν θέλετε, συμπεριφοράς και λογικής έναντι ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εγκαταλείψει πρακτικές και ενέργειες που δε σέβονται την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας». Καταλήγοντας υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο άσκησης βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ομαλή ευρω-ατλαντική πορεία».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του «Ρ» αν η κυβέρνηση θα αντιδράσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία της ηγεσίας της ΠΔΓΜ ή αν έχει τη βούληση να θέσει βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παραπέμποντας στις σκόπιμα γενικόλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Παράλληλα ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «ευφάνταστα σενάρια» τα δημοσιεύματα - καρμπόν που εμφανίστηκαν σε κυριακάτικες εφημερίδες, σύμφωνα με τα οποία οι πιθανολογούμενες δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για επίσπευση των εκλογών. Κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, έλεγαν χτες ότι «είναι αφελής η πολιτική προσέγγιση, η κυβέρνηση να θέλει να χρησιμοποιεί το θέμα των Σκοπίων για να πάει σε εκλογές». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΛΑΟΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η ΝΔ θα κερδίσει μεγάλη νίκη στις εκλογές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Τα «ευφάνταστα σενάρια»

Τα «ευφάνταστα σενάρια» των κυριακάτικων εφημερίδων, που ήταν ολοφάνερα κυβερνητικές «διαρροές», στηρίζονταν στην επικείμενη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στα Τίρανα, στις 10 Ιούνη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα συγκαλέσει τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ για να τους ανακοινώσει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να στηρίζει τα αμερικανικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα ληφθεί το Δεκέμβρη από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και θα επικυρωθεί το Φλεβάρη του 2008 στο Βουκουρέστι. Οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζουν της ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ακόμα και χωρίς την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, αφού ήδη οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με αυτό το όνομα από το Νοέμβρη του 2004.

Τα σενάρια αυτά πρώτη αποδοκίμασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν έχει ανάγκη ο Κ. Καραμανλής να προκαλέσει εκλογές επικαλούμενος εθνικά θέματα, σχολίασε η ΥΠΕΞ σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Αυστραλία.

Δεν έχω κανένα στοιχείο αυτή τη στιγμή ότι μπορούμε να περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ μέχρι το Σεπτέμβρη, πρόσθεσε η Ντ. Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχιστούν από τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Η επίσκεψη Μπους στα Τίρανα σχετίζεται και με το θέμα του Κοσσόβου εκτίμησε.

Στο θέμα παρέμβηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δε θα επιτρέψει ποτέ να μπουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Εγώ έχω πει την άποψή μου. Θα έπρεπε από καιρό να τα είχαμε σκεφτεί καλύτερα. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάς έχει μια σωστή πολιτική. Εμείς κάναμε τον μισό δρόμο, θα κάνουν και τα Σκόπια τον άλλο μισό».

Γνώστης των σεναρίων φαίνεται ότι ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από το Σάββατο προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να «μην τολμήσει μπροστά στο φόβο της επερχόμενης ήττας να παίξει προεκλογικά παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα». «Η επίκληση εθνικών θεμάτων για τις εκλογές, το μόνο που μπορεί να σημάνει, είναι η πλήρης αποδοχή της δικής της αδυναμίας και ανεπάρκειας στον τομέα αυτό», τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ομοψυχία» και βέτο τα «όπλα» για Βουκουρέστι(2008-04-02 00:00:00.0)
Αμερικανική «ανοχή» και ανταλλάγματα(2008-03-09 00:00:00.0)
Μπρος γκρεμός...(2008-02-16 00:00:00.0)
Οι ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ(2008-02-15 00:00:00.0)
«Διπλή ονομασία» προωθούν οι ΗΠΑ(2008-02-07 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ(2007-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ