Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το όνομα δεν είναι το βασικό και το κυρίαρχο
  • Η ηγεσία των Σκοπίων «έχει πλάτες»
  • Το ζήτημα με το όνομα πρέπει να ιδωθεί σαν γενικότερο πρόβλημα των Βαλκανίων

Για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χτες, στη διάρκεια συνέντευξής της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «στις συναντήσεις που έγιναν με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, εμείς δεν υπογράψαμε εκείνο το κείμενο που έβαζε το θέμα της ονομασίας. Δηλώναμε το εξής: Οτι η γειτονική Δημοκρατία μπορεί να πάρει ένα όνομα που θέλει, μπορεί να έχει μέχρι και τον όρο Μακεδονία, με βασικό όμως όρο ότι αυτός θα είναι καθαρά γεωγραφικός, όχι εθνοτικός. Δεύτερο ότι δεν εγείρει αξιώσεις για ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «πολλές φορές, ακόμα και όταν υπογράψεις συμβάσεις, άτυπα, τις παραχαράζουν. Εδώ εδαφικές βλέψεις υπάρχουν και ανάμεσα σε χώρες που δεν έχουν τα ίδια ονόματα. Οταν μπει το σαράκι της επέκτασης των εδαφών σε βάρος άλλου κάποιο πρόσχημα μπορεί να βρεθεί. Ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, όπως ξέρετε, μπορεί να υπάρχουν δέκα χιλιάδες προσχήματα. Το ζήτημα είναι ότι η ηγεσία των Σκοπίων "έχει πλάτες". Δε γίνεται διαφορετικά. Αυτή είναι η ουσία».

Ερωτώμενη για το αν είναι υπέρ του να γίνει καινούργιο συμβούλιο αρχηγών και να ξανασυζητηθεί το θέμα σημείωσε πως «σ' αυτά τα συμβούλια οι μετέχοντες σκέφτονται τι θα πουν όταν βγουν έξω. Και έχουν πάντα και κρυφές κάρτες, να σας το πω καθαρά. Αν γίνει τώρα; Δεν πρόκειται να βρουν άκρη. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα λένε για το όνομα, ο Συνασπισμός δεν ξέρω τι θα κάνει γιατί πάει όπου φυσάει ο άνεμος.

Ομως, τώρα τα πράγματα έχουν εμπλακεί ακόμα περισσότερο. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο άξονας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των ΗΠΑ, υπάρχουν γενικότερα σχέδια. Επομένως, το ζήτημα με το όνομα - που εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέση - δεν μπορεί να ιδωθεί συγκεκριμένα, αλλά σαν ένα γενικότερο πρόβλημα των Βαλκανίων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις τους, δεν ορθώνουν ανάστημα, στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δημιουργεί προβλήματα στη FYROM. Μια μικρή Αλβανία, δίπλα στη Μεγάλη Αλβανία κ.λπ.

Επομένως, το να πάμε να συζητήσουμε μόνο το όνομα δεν πρόκειται να βγάλει τίποτα. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο γεωγραφικό όρο και όχι βεβαίως στον εθνοτικό, πάλι δε βγαίνει τίποτα, διότι υπάρχουν τόσο πυκνές εξελίξεις στα Βαλκάνια, υπάρχει η αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ που επεκτείνεται, που δημιουργεί τάσεις και αντι-τάσεις. Δεν έχουμε καμία όρεξη, να σας το πω καθαρά, να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό ότι το πρόβλημα είναι μόνο το όνομα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ