Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Αθωώθηκε ο Νίκος Κουτουμάνος

Αθωώθηκε, χτες, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, ο Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, για τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τάχα προκάλεσε με πρόθεση στον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, Β. Δημητριάδη, αλλά και της αντίστασης κατά της αρχής. Οι κατηγορίες αφορούσαν στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στις 25 του Μάρτη 2003, μετά την παρέλαση για την εθνική εορτή, διαμαρτυρόμενοι για την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Το «Βατερλό» των κατηγόρων ήταν τέτοιο που ένας από τους μάρτυρες (αστυνομικός) κατηγορίας με τη σωρεία ψεμάτων και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ανάγκασε το δικαστήριο να ζητήσει την κράτησή του για ψευδορκία! Ωστόσο, ο Ν. Κουτουμάνος δε θέλησε την ποινική του δίωξη και αφέθηκε ελεύθερος.

Από την αρχή κιόλας της ακροαματικής διαδικασίας ο μηνυτής βρέθηκε σε δεινή θέση. Η βιντεοταινία η οποία είχε στη διάθεσή του και σύμφωνα με την κατάθεσή του «έχουν καταγραφεί σε αυτήν αποδεικτικά στοιχεία» σε βάρος του Ν. Κουτουμάνου για τον ξυλοδαρμό του αποδείχτηκε φούσκα. Μάλιστα, η πλευρά της υπεράσπισης είχε φροντίσει, με δική της πρωτοβουλία, και για την τεχνική υποδομή προκειμένου να προβληθεί η «περίφημη» βιντεοταινία. Τότε ήταν που ο Β. Δημητριάδης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως στο εν λόγω υλικό «δε φαίνεται πουθενά ότι με χτυπάει ο Νίκος Κουτουμάνος».

Οι υφιστάμενοί του αστυνομικοί που κατέθεσαν έπεσαν όχι μόνο σε ανακρίβειες αλλά και σε χονδροειδή ψέματα. Ενας εξ αυτών - κρατήθηκε για ψευδορκία - υποστήριξε ότι τον αναγνώρισε «από φωτογραφίες αρχείου ταυτοτήτων της υπηρεσίας μου, που την αναζήτησα κατόπιν πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ήταν ο δράστης». Ωστόσο, η φωτογραφία της ταυτότητας από την οποία υποτίθεται ότι τον αναγνώρισε, εκδόθηκε 7 ολόκληρους μήνες αργότερα...

Από την πλευρά των μαρτύρων υπεράσπισης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία τόνισε: «Τις μέρες εκείνες, μετά την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΕΕΔΥΕ προχώρησαν σε σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά του πολέμου. Ιδιαίτερα εμείς, περιφρουρούμε πάντα και με αποτελεσματικό τρόπο τις κινητοποιήσεις για να μη δημιουργούνται προβλήματα. Επιπρόσθετα, έχουμε τεράστια εμπειρία από τις προβοκάτσιες που στήνονται από την Ασφάλεια προκειμένου να αμαυρωθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να εξοβελιστεί το μήνυμά τους».

Η συνέχεια της δίκης ήταν ένας διαρκής κόλαφος για τους κατηγόρους που «τερμάτισε» με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ήταν αθωωτική για τον Ν. Κουτουμάνο. Με την ανακοίνωση της απόφασης, η αίθουσα του δικαστηρίου σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα για να βρεθεί στο πλευρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ