Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ομοψυχία» και βέτο τα «όπλα» για Βουκουρέστι

Θωρακίζεται με το βέτο και τη συγκρότηση εθνικού μετώπου προκειμένου να παζαρέψει καλύτερα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Με τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» και την επίδειξη αποφασιστικότητας για άσκηση βέτο «θωρακίζεται» η κυβέρνηση, προκειμένου να παζαρέψει με καλύτερους όρους το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με ΗΠΑ και ΕΕ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ απόψε και αύριο στο Βουκουρέστι.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση παίζει δυνατά το χαρτί της «εθνικής ομοψυχίας» προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της απέναντι κυρίως στις ΗΠΑ, που εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν πάση θυσία την ΠΓΔΜ στην επιθετική συμμαχία. Με αυτό το δεδομένο, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι απαντήσεις που θα δοθούν από την ελληνική πλευρά, καθώς δε θεωρείται εφικτό πλέον να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ενόψει των παζαριών στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση επιδοκίμασε την «εποικοδομητική» στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που συμβάλει, όπως λένε, να φαίνεται προς τα έξω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. «Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε ο Θ. Ρουσόπουλος τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, έχοντας στο πλευρό της, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στους ίδιους στόχους και στις ίδιες προϋποθέσεις».

Η καλύτερη εκδοχή για την κυβέρνηση είναι η αναβολή της λήψης απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δίχως να αναγκαστεί να κάνει χρήση του βέτο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει καθαρά από τις δηλώσεις του ίδιου του Τζ. Μπους, υποστηρίζουν «σθεναρά» την ένταξη της ΠΓΔΜ και προδικάζουν ότι θα βρεθεί λύση «στη διαφωνία για το όνομα ενός κράτους». Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουν να «εκβιάσουν» απόφαση στη βάση της εκτίμησης ότι οι τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ «πληρούν τα κριτήρια ένταξης». Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει ότι δε συντρέχει το κριτήριο της καλής γειτονίας και των «καλών συμμαχικών σχέσεων» και θα επικαλεστεί το άρθρο 10 της ιδρυτικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ που προβλέπει ομοφωνία των κρατών μελών για τη διεύρυνση της «συμμαχίας».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε και χτες «χαμηλούς τόνους» έναντι των ΗΠΑ, αποφεύγοντας να μιλήσει για πιέσεις ή για αδικίες, όπως έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σειρά επαφών για να ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πλέον «έχουμε φθάσει στο σημείο εκείνο που μπήκαν οι κόκκινες γραμμές». «Από εκεί και πέρα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, «στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων, η κάθε χώρα δε χάνει την ελευθερία του να αποφασίζει».

Στο πλαίσιο της συγκρότησης του «εσωτερικού μετώπου» ο Κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την τακτική της κυβέρνησης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανική «ανοχή» και ανταλλάγματα (2008-03-09 00:00:00.0)
Ενα χρόνο ...παράταση (2008-03-07 00:00:00.0)
Μπρος γκρεμός... (2008-02-16 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ (2007-12-06 00:00:00.0)
Στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ (2007-10-11 00:00:00.0)
«Στημένα» παιγνίδια με το όνομα της ΠΓΔΜ (2007-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ