Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Το... παράπονό του για την «άδικη» αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους «συμμάχους» και τους «εταίρους» στο θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αλλά την ίδια στιγμή απέφυγε να αμφισβητήσει τις αξιώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάλυψε όψιμα ότι «η Ελλάδα αδικείται» και ότι υπάρχουν «πιέσεις» από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά όταν από το 1993 το ΠΑΣΟΚ ανέθετε τη «διευθέτηση» των ελληνο - σκοπιανών διαφορών στις ΗΠΑ και έχριζε επιδιαιτητές τους Αμερικανούς «συμμάχους» και τους Ευρωπαίους «εταίρους», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραπλανώντας τον ελληνικό λαό δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι μέσα από την «ευρωενωσιακή» πορεία και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα λυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ...

Η θέση φυσικά του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε, αφού ο Γ. Παπανδρέου πίσω από το... παράπονό του δεν έκρυψε ότι θα στηρίξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που δε θα θίγει φυσικά τις αξιώσεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Βέβαια τη συγκεκριμένη θέση φρόντισε να τη «διανθίσει» με τα γνωστά επιχειρήματα των κομμάτων της αστικής τάξης υποστηρίζοντας ότι «τώρα, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη», υποστήριξε ότι «είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του ελληνικού λαού» και ανέφερε: «Εμείς ζητούμε μια λύση, που θα είναι μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Να πούμε ένα « "όχι" σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας». Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «πρέπει να πούμε ένα "όχι" σε κάθε προσπάθεια να ενταχθεί απ' την πίσω πόρτα η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας».

Πρότεινε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου μετά την προχτεσινή κίνησή του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα στον οποίο υπενθύμισε τον ενεργό ρόλο των ελληνικών κυβερνήσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανταπεξέλθει σε κάθε περίπτωση στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας», χτες δήλωσε έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. «Προθυμοποιήθηκα στον Πρωθυπουργό, ακόμα και την ύστατη στιγμή, να κάνω και επίσκεψη στα Σκόπια, για να ενδυναμώσω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και να συμβάλω στη δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Καραμανλής είδε «θετικά» την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του είπε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα, που το θέμα είναι ανοιχτό. Παράλληλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες: «Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία ΦΥΡΟΜ».

Ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε στις δηλώσεις του και το λαό της γειτονικής χώρας, αναφέροντας «έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί, ένα κοινό μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα κοινό μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Ενα «κοινό μέλλον» που το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ εντάσσουν μέσα στο «μονόδρομο» του ευρωατλαντισμού που μόνο δεινά έχει φέρει και για τους δυο λαούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ