Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ζητάμε δημοψήφισμα χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή

Eurokinissi

«Το ΚΚΕ ζητάει δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά δεν τρέφει αυταπάτες, ούτε περιορίζεται στην αντίθεση μόνο στο νόμο της ΝΔ, αλλά συνεχίζει τον αγώνα για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Με τη φράση αυτή ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής ξεκαθάρισε τη θέση του Κόμματος στην έναρξη της σχετικής χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, αφού για να εγκριθεί η πρόταση για δημοψήφισμα χρειάζεται πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενώ και εάν ακόμα υπήρχε αυτή η πλειοψηφία, σύμφωνα με το υπάρχον Σύνταγμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει συμβουλευτικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ, συνέχισε ο Αχ. Κανταρτζής, έχει πάγια και σταθερή θέση υπέρ των δημοψηφισμάτων και γι' αυτό συνεχώς ζητάει την αλλαγή του Συντάγματος - σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - προκειμένου να αρθεί η σημερινή ιδιότυπη απαγόρευση διενέργειας δημοψηφισμάτων για τα οποία αποφασίζει κατά το δοκούν η κυβερνητική πλειοψηφία. Προτείνουμε, είπε, να μπορεί και ένα κόμμα μόνο του να προκαλεί συζήτηση στην Ολομέλεια για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος και η απόφαση να παίρνεται όχι από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά εάν συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών, για παράδειγμα 100. Επίσης, συνέχισε, να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται υποχρεωτικά δημοψήφισμα, με λαϊκή πρωτοβουλία και αφού συγκεντρωθεί ένας αριθμός υπογραφών.

Αποκαλύπτοντας το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων δυνάμεων, ο εισηγητής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι κρίσιμα θέματα και συμφωνίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή, χωρίς να τεθούν σε δημοψήφισμα. Τέτοια, για παράδειγμα, ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η οποία κυρώθηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που ζήτησε δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι όταν το ΚΚΕ ζητάει σε κάθε ευκαιρία την καθιέρωση των δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία συναντάει τη στείρα άρνηση των δύο κομμάτων. Και τώρα, είπε, το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του επιμένει να αφήνει την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ζητώντας την εξαίρεση για θέματα δημοσιονομικά και ασφαλιστικά ουσιαστικά εξαιρεί όλα σχεδόν τα σοβαρά θέματα.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται σε επιχείρηση εντυπωσιασμού

Το τελευταίο διάστημα, είπε ο Αχ. Καταρτζής, με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα και την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται σε μια επιχείρηση εντυπωσιασμού, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με τέτοιου είδους κινήσεις θα ανακοπούν τα αντεργατικά μέτρα. Εμείς, τόνισε, δεν τρέφουμε τέτοιου είδους αυταπάτες και υπογραμμίζουμε ότι η ανακοπή θα γίνει με την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος και όχι χειροκροτώντας διάφορες «πρωτοβουλίες» και χάπενιγκ.

Τι είδους αξιοπιστία, είπε, έχει για παράδειγμα η ΓΣΕΕ ζητώντας δημοψήφισμα, τη στιγμή που υπογράφει Συλλογική Σύμβαση του ενός ευρώ την ημέρα και συμμετέχει στους κοινωνικούς διαλόγους, όπου το μόνο που αποφασίζεται είναι τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι; Ο καθένας, τόνισε, κρίνεται από τη θέση που παίρνει στα μεγάλα ζητήματα (π.χ. ΕΕ, Μάαστριχτ, Λευκή Βίβλος) και όχι από το εάν λέει ένα απλό «όχι» μέσα στη Βουλή. Αλλωστε, υπενθύμισε, και η ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή έλεγε «όχι» σε διάφορα νομοσχέδια, χωρίς όμως να διαφωνεί με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής την οποία άλλωστε συνεχίζει.

Κρίνεται από τη θέση που παίρνει απέναντι στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία ως γνωστό παίρνουν μέρος όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σχολιάζοντας δε τη ρήση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα του σε θέματα δημοκρατίας δεν είναι στην ίδια όχθη με τη ΝΔ υπενθύμισε ότι από κοινού τα δύο κόμματα ψήφισαν όλους τους αντιδημοκρατικούς νόμους που κατά καιρούς έρχονται στη Βουλή. Τέτοιοι, είπε, είναι οι νόμοι για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη Συνθήκη Σέγκεν, τον τρομονόμο ή τον ευρωτρομονόμο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς ακόμα και στο Δημόσιο, με αφορμή την κίνηση δικαστικής διαδικασίας κατά του προέδρου της Ενωσης εισαγγελέων Σ. Μπάγια, επειδή έκανε κρίσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Μαζέψτε, είπε, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, που κίνησε τη διαδικασία, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες είναι βαθιά επικίνδυνες.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει σήμερα δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, ενώ η πρότασή του στη διαδικασία αναθεώρησης ήταν ότι δεν πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα για θέματα δημοσιονομικά ή ασφαλιστικά. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν ότι ο περιορισμός αυτός αφορά μόνο τα δημοψηφίσματα που γίνονται με λαϊκή πρωτοβουλία και με συγκέντρωση υπογραφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ