Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι άλλοι ομιλητές

Σε έναν υποκριτικό «διαγωνισμό» σχετικά με το ποιος ...υπολογίζει περισσότερο τη γνώμη του ελληνικού λαού επιδόθηκαν χτες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσπερνώντας το ότι αμφότεροι ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές. Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, χωρίς να αμφισβητήσει σε τίποτε το περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε τα περί ...κυβέρνησης με νωπή εντολή.

Το σύνηθες επιχείρημα της παρέλευσης 6 μηνών από τις πρόσφατες εκλογές επικαλέστηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας πως η πρόταση για δημοψήφισμα «αμφισβητεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Επίσης επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τα θέματα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, το ΠΑΣΟΚ έχει βεβαρημένο παρελθόν» και πως «αν το Σύνταγμα έχει σήμερα διατάξεις περί δημοψηφίσματος» αυτές «ψηφίστηκαν από την παράταξη της ΝΔ» ενώ το ΠΑΣΟΚ «ανακαλύπτει το θεσμό του δημοψηφίσματος τώρα που είναι στην αντιπολίτευση». Τέλος πρόσθεσε ότι «υπάρχει και συνταγματικό ζήτημα κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δείγμα σεβασμού στη δημοκρατία το να μιλάει το ΠΑΣΟΚ για ισχνή μειοψηφία».

Ως κόμμα που ....πάγια υποστήριζε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων (!) επιχείρησε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα είναι «οξυγόνο στη δημοκρατία», παράλληλα «δημοκρατικό εργαλείο ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας» καθώς και «βασικό μέσο να δίνεται ο λόγος στον λαό». Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «αυταρχική κυβέρνηση» ενώ «δεν υπάρχει σεβασμός απέναντι στον δημοκρατικό θεσμό του δημοψηφίσματος». Επίσης πρόσθεσε πως «έχουμε προτείνει στην ΕΕ την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων» ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ιταλία (για την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων) υποστήριξε ότι «αποφάσεις τέτοιας σημασίας απαιτούν τη λαϊκή συναίνεση μέσα από τον κοινωνικό διάλογο». Συνολικά άλλωστε χωρίς να αμφισβητήσει την ουσία της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να «περνούν» με συναινέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ένας ουσιαστικός διάλογος θα μπορούσε να έχει αίσιο τέλος, δηλαδή την ευρύτατη συναίνεση». Μάλιστα ερμηνεύοντας ...ανάποδα την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε αναφορικά με το τότε νομοσχέδιο Γιαννίτση, πως «η κυβέρνησή μας τότε είχε την ευαισθησία να αποσύρει αυτή την πρόταση»!

Να διασαφηνίσει ότι «δεν επιδιώξαμε εντυπωσιασμό ή διαδικασία διαγκωνισμού με άλλη πολιτική δύναμη» έσπευσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι «δυνατότητες υπαρκτές από το Σύνταγμα» δεν μπορούν «να θεωρούνται προσπάθειες εντυπωσιασμού». Οσον αφορά τις επαφές του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι όσοι κατηγορούν τον ΣΥΝ, έχουν «στρεβλή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών». Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο εισηγητής του, Αδωνης Γεωργιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ