Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ
Ανάγκη να αλλάξουν οι σχέσεις ιδιοκτησίας

Αποσπάσματα της ομιλίας, σε συγκέντρωση επιστημόνων, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

«Η ανασύνθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι αγκωνάρι για την ανατροπή της αντιλαϊκής εξουσίας και κρίνεται από όλους μας καθημερινά».

Τα παραπάνω τόνισε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε συγκέντρωση επιστημόνων που διοργάνωσε η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο «ΦΡΟΥΡΙΟ».

«Η ρεαλιστικότητα στη διαμόρφωση του Λαϊκού Μετώπου - συνέχισε η ομιλήτρια - στην κοινωνική και πολιτική πάλη για ανατροπή στην οικονομία και την πολιτική, δηλαδή για ν' αλλάξει χέρια η εξουσία, είναι υπόθεση του κάθε μισθωτού και αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα που δεν ανήκει στους καπιταλιστές - βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους, στο επαγγελματικό και επιστημονικό δυναμικό, που συνειδητά τους υπηρετεί ή έστω δεν ανήκει σε ένα τμήμα μεσαίων στρωμάτων που ωφελείται από τον τρόπο που είναι οργανωμένη η καπιταλιστική οικονομία, με τα πολυπλόκαμα κυβερνητικά, περιφερειακά, ευρωενωσιακά επιχειρησιακά προγράμματα χρηματοδότησης. Ακόμη και ένα τμήμα αυτών των στρωμάτων κινδυνεύει από τα προϊόντα του καπιταλισμού, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα ναρκωτικά, τις βλαπτικές για την υγεία καταστροφές που φέρνει η καπιταλιστική κερδοσκοπία στη διατροφική αλυσίδα, στο περιβάλλον και αλλού».

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών εμποδίζεται από τη σύγχρονη καπιταλιστική ιδιοκτησία

«Δεν υπάρχει σημερινή κοινωνική ανάγκη - παρατήρησε η Ελένη Μπέλλου - που να μη μένει ανικανοποίητη, γιατί εμποδίζεται από την καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, στην παραγωγή, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο, στην παιδεία, υγεία, πρόνοια, στα ΜΜΕ, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Πρόσφατα κάναμε δυο ημερίδες, για την Ενέργεια και για την Αντισεισμική Προστασία.

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί - ακόμη και επιστήμονες που δουλεύουν για το σύστημα - ότι δεν είναι σωστές οι θέσεις μας.

Κολλάνε όμως στο κύριο, στο μοναδικό: Στην ανάγκη ν' αλλάξουν οι σχέσεις ιδιοκτησίας, από καπιταλιστικές να γίνουν κοινωνικές, λαϊκή περιουσία. Σήμερα, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγεται από την πλειοψηφία του εργαζόμενου πληθυσμού χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των αναγκών μιας μικρής μειοψηφίας που από καιρό δε συμμετέχει άμεσα στην κοινωνική εργασία.

Το μόνο που κάνει είναι να σχεδιάζει και να ελέγχει πώς θα αφαιρεί από τους εργαζόμενους αυτό που τους ανήκει και πώς δε θα αντιδρούν».

Πρόσθεσε δε πως «είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αλλά εμποδίζονται από τη σύγχρονη καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα κόμματά της, τους θεσμούς που διαθέτει, τις συμμαχίες της στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο ΔΝΤ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Η ουσία της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ

«Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ - τόνισε η ομιλήτρια - έχει κοινωνικο-οικονομικό περιεχόμενο, αλλά επικεντρώνεται και στο δρόμο και τον τρόπο για να φύγει από τη μέση το εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, η εξουσία τους, δηλαδή τα κόμματα, οι κυβερνήσεις τους, το πολιτικό τους σύστημα, οι θεσμοί τους.

Η ουσία της πρότασής μας είναι:

Οι εργαζόμενοι, που στην πραγματικότητα είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κοινωνικής παραγωγής, να γίνουν και πρωταγωνιστές της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας, της διεύθυνσης της παραγωγής και της οικονομίας για το συμφέρον της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ν' ανατρέψουν το σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα, τους αστικούς θεσμούς, να φτιάξουν τη δική τους εξουσία, αυτό σημαίνει Λαϊκή Εξουσία.

Ν' αποκτήσουν δηλαδή την πολιτική δύναμη που θα καταργήσει τους νόμους πάνω στους οποίους διαφυλάσσεται η σήμερα πλέον παρασιτική, καταστρεπτική, ζημιογόνα καπιταλιστική ιδιοκτησία στα αναπτυγμένα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας, στην ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Εμείς δεν κρύβουμε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αλλά και δεν υποχρεώνουμε στην αντίληψή μας όσους και όσες βλέπουν την αναγκαιότητα των μέτρων στην οικονομία και στην πολιτική, διατηρώντας επιφυλάξεις για το σοσιαλιστικό τους χαρακτήρα.

Από τι πάσχει η ελληνική καπιταλιστική κοινωνία, όπως και κάθε καπιταλιστική κοινωνία στις μέρες μας: Αλλο ο σχεδιασμός που γίνεται στο πλαίσιο του κάθε μονοπωλίου, ολόκληρων ομίλων μονοπωλίων με κίνητρο το κέρδος, με νόμο τον ανταγωνισμό κι άλλο ο κεντρικός σχεδιασμός που στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που στοχεύει στην άνοδο της κοινωνικής ευημερίας.

Και σήμερα σχεδιάζονται έργα, υποδομές, π.χ. ΕΣΠΑ, χωροταξικό.

Ολα αυτά γίνονται με κίνητρο το κέρδος, την επιχειρηματικότητα και όχι για να ζουν καλύτερα οι άνθρωποι και να επικοινωνούν οι λαοί και οι πολιτισμοί τους σε αμοιβαία επωφελή και ειρηνική βάση. Γι' αυτό προκαλούν και άλλες παρενέργειες, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους, αποσχίσεις και διαμελισμούς κρατών, εθνικιστικές αλυτρωτικές διεκδικήσεις».

Μαχόμενη κοινωνικοπολιτική συμμαχία

«Το περιεχόμενο της πολιτικής, της εξουσίας, συνδέεται με το δρόμο», σημείωσε στη συνέχεια η Ελένη Μπέλλου.

«Θα κοροϊδεύαμε αν λέγαμε ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική αλλαγή στην οικονομία και την πολιτική, χωρίς αγώνα, σύγκρουση για την εξουσία.

Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, που λέμε, είναι μαχόμενη κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Είναι ο δρόμος της οργανωμένης και προσανατολισμένης πάλης εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων της πόλης - κινήματος τμημάτων της νεολαίας, των γυναικών για αποκλειστικά δημόσια μόρφωση, εργασία, εξασφαλισμένη προστασία από φυσικά φαινόμενα κλπ.

Δρόμος που σήμερα απαιτεί συμμετοχή στο σωματείο, στο μαθητικό και φοιτητικό σύλλογο, στη συνέλευση, στο συλλαλητήριο, στην απεργία. Απαιτεί θυσία, σύγκρουση».

«Η πάλη για την επιβίωση - εκτίμησε η ομιλήτρια - θα είναι πολύ πιο οξυμένη για τις αυριανές γενιές των μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε και με τη δύναμη και δικαίωση των εκτιμήσεων, προβλέψεών μας σ' όλη αυτή τη δύσκολη και σύνθετη περίοδο των τελευταίων 18 χρόνων», εννοώντας εδώ την περίοδο από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων, την περίοδο '90-'91 μέχρι σήμερα.

«Με αυτούς συζητάμε καθαρά, ειλικρινά γιατί δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Ψηφοφόροι, φίλοι και συνεργάτες, που ψηφίσατε το ΚΚΕ ή προβληματίζεστε με ριζοσπαστική σκέψη και στάση πάνω στην πολιτική μας.

Δεν πρέπει να κρίνετε την προοπτική των πολιτικών εξελίξεων με άξονα μόνο ή κυρίως τα εκλογικά ποσοστά, τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μακριά από τη γραμμή ταξικών συμφερόντων που χωρίζει ή ενώνει τα κόμματα, τα εκλογικά ποσοστά σε συνεργασίες.

Οι πραγματικές, ριζικές ανατροπές στον κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό είναι ΥΠΟΘΕΣΗ της Εργατικής Τάξης, των Λαϊκών Στρωμάτων, της Συμμαχίας τους.

Η αντανάκλαση αυτής της Κοινωνικής Συμμαχίας και πρώτ' απ' όλα της ενότητας των μισθωτών εργαζομένων στην πάλη, στους αγώνες είναι που μπορεί ΟΧΙ μόνο να αποδυναμώσει τα εναλλακτικά αστικά σενάρια, ΑΛΛΑ να προκαλέσει την εμφάνιση πολιτικών δυνάμεων με ρίζες στα λαϊκά στρώματα, που δε θ' ακολουθήσουν τα αστικά κόμματα και τα συμμαχικά τους σχήματα, ανεξάρτητα από την ονομασία τους, παλιά ή καινούρια».

«Ετσι βλέπουμε τη δυνατότητα, την αναγκαιότητα της προοπτικής το ΑΑΔ Μέτωπο, ως μαχόμενη κοινωνικο-πολιτική ΣΥΜΜΑΧΙΑ, να συνδεθεί με το στόχο της Λαϊκής Εξουσίας.

Σήμερα λέμε, πίστεψε περισσότερο στη δύναμή σου, κρίνε και στάσου με το ΚΚΕ, ως συνεπή δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, σε όλες τις φάσεις και περιόδους.

Δε φτάνει "αδύναμη κυβέρνηση - αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση". Χρειάζεται νέα ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Νέο επίπεδο ισχυροποίησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται παρεμπόδιση, όσο το δυνατόν, στην αναδόμηση του αστικού πολιτικού συστήματος που δίνει ανάσα στην αστική εξουσία.Αυτό είναι το ζητούμενο. Περισσότεροι μισθωτοί επιστήμονες, νέοι και νέες αυριανοί μισθωτοί με πτυχίο, αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να δουν πιο καθαρά τις προοπτικές, με συμμετοχή στη δράση, βεβαίως και στον προβληματισμό.

Κάθε τμήμα πρωτοπόρο, εσείς, μπορεί να προκαλέσει νέα επιτάχυνση στη δράση των μαζών, στο σωματείο, στον ταξικό πόλο, στον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό στην επιτροπή Ειρήνης, στο γυναικείο σύλλογο, στο στέκι για νέους. Να αποτελέσει ρυάκι στο ποτάμι του Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή,για τη Λαϊκή Εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ