Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεταχρονολογημένη» πρόσκληση;
  • Επιστολή του Κώστα Καραμανλή στους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ
  • Διπλωματικό «τρικ», για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και να συνεχιστεί η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια

Με επιστολή του, που απεστάλη την περασμένη Δευτέρα προς τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και προς τον γγ της συμμαχίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αρκεί προηγουμένως να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία «για όλες τις χρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ελληνική επιχειρηματολογία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όποια στιγμή συμφωνηθεί η λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα θα δεχτεί αυτόματα αυτήν τη χώρα με τη νέα της ονομασία ως προσκεκλημένη χώρα στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συναινεί με μια διατύπωση που θα μπορούσε να υπάρχει στα Συμπεράσματα της Συνόδου και η οποία θα αναφερόταν στη «μεταχρονολογημένη» πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκτίμηση κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ, στα συμπεράσματα της Συνόδου πιθανότατα θα προσδιορίζεται και ο χρόνος (μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη) που οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν επιλύσει το θέμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σενάριο, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, οι Αμερικανοί επαναφέρουν την ελληνική «υποχρέωση», όπως απορρέει από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αποδοχής της χώρας με την ονομασία ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτή τη «λογική», υποστηρίζοντας ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της περί «καλής γειτονίας» με την Ελλάδα.

Η ατζέντα της Συνόδου

Περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα σχέδια της συμμαχίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, οι εργασίες θα αρχίσουν σήμερα το βράδυ με το δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο «οικοδεσπότης» Ρουμάνος Πρόεδρος στους 26 ηγέτες της Συμμαχίας. Στο δείπνο αναμένεται να συζητηθούν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες κι οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο. Σε αυτή τη συζήτηση περί της διεύρυνσης, θα φανεί τελικά ποιο «σενάριο» θα υιοθετηθεί για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Οι συζητήσεις των «26» θα συνεχιστούν νωρίς την Πέμπτη στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα διαβουλεύσεων και πάλι τη διεύρυνση. Επιπλέον, η «ατζέντα» του Συμβουλίου περιλαμβάνει συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων αν θα πρέπει να λάβουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας η Ουκρανία και η Γεωργία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και η αναμόρφωση του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας. Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Συμβούλιο θα περατωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο των 26 χωρών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των χωρών που θα έχουν λάβει την πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου θα συνεχιστεί με τη διεθνή συνάντηση «υψηλού επιπέδου», όπως την αποκαλεί το ΝΑΤΟ, για το Αφγανιστάν. Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ, θα παραστούν όλες οι χώρες που μετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οπως έχει γίνει γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, το ΝΑΤΟ, μαζί με όλες τις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, θα προβεί σε μια «δημόσια δήλωση», με την οποία αφ' ενός θα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για παρουσία των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν και αφ' ετέρου θα εξηγεί το σκοπό της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η δήλωση αυτή απευθύνεται στην ολοένα και πιο δύσπιστη διεθνή κοινή γνώμη, αναφορικά με την πολυετή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο επίλογος της Συνόδου θα γίνει την Παρασκευή 4 Απρίλη με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ