Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΡΟΥΤΣΟΦΣΚΙ
«Διάλογος» για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του απεσταλμένου μας.--

Την υποκινούμενη από ΗΠΑ και ΕΕ κινητικότητα για το «Μακεδονικό» επιβεβαίωσε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του ομόλογού του της ΠΓΔΜ Βράνκο Μπρουτσόφσκι. Απ' όσα έγιναν γνωστά μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση, προκύπτει ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δε βάζει εμπόδια όσον αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στις Ευρωατλαντικές δομές - αντίθετα την ενθαρρύνει - αλλά εμμένει στη θέση της να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να την αναγνωρίσει και η ίδια, αφού ήδη οι ΗΠΑ, αλλά και σχεδόν ημιεπίσημα η ΕΕ, την έχουν αναγνωρίσει.

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε αυτή τη θέση κάτω από τη στάση Αμερικανών και Ευρωπαίων που θέλουν τη «σταθεροποίηση» της ΠΓΔΜ ενόψει της δρομολογούμενης ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. Κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν ότι εθίγει και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι αυτή η θέση έχει περιληφθεί ως προαπαιτούμενο για την ένταξη στην ΕΕ. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την ονομασία FYROM.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στη σύντομη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό γιατί είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών για να πάρει η χώρα του το καθεστώς της «υποψήφιας για ένταξη χώρας» στην ΕΕ, καθώς και στο ΝΑΤΟ, όπου έχουν στόχο να μπουν το 2008. Οσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι είναι το μόνο ανοιχτό θέμα και για τη λύση του «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της αμοιβαίας κατανόησης». Ανέφερε μάλιστα, ότι «θα υπάρξουν νέες προκλήσεις μετά τις εκλογές στη χώρα μας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ