Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΩΝ
Η «πρόταση Παπανδρέου» ήταν ξεκάθαρη!
  • Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να παραπλανήσει για τις θέσεις του, συνεχίζει τη βρώμικη μεθόδευση εμπαιγμού
  • Παρά τις διαψεύσεις, γραπτά και δηλώσεις μένουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της πρόκλησης, τότε και τώρα

Οι νέοι αγωνίζονται για δουλιά, ουσιαστικές αυξήσεις και δημόσια Kοινωνική Aσφάλιση
Οι νέοι αγωνίζονται για δουλιά, ουσιαστικές αυξήσεις και δημόσια Kοινωνική Aσφάλιση
Τον παλιό καλό καιρό, που με τον πιο προκλητικό τρόπο βάφτιζαν το κρέας- ψάρι για να δικαιολογήσουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησής τους, θυμίζουν αυτές τις μέρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κουκουλώσουν την «πρόταση Παπανδρέου» στο Λαύριο, για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Το βράδυ της Δευτέρας, μάλιστα, ο Ευάγ. Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο από το βήμα της Βουλής, «για προτάσεις που τις έχουμε διαβάσει μέσα από δημοσιογραφικές αποδόσεις»...

Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, στα χνάρια των οποίων βαδίζουν με απόλυτη επιτυχία τα στελέχη της ΝΔ, ποτέ δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν το απόλυτο ψεύδος και το αναποδογύρισμα της αλήθειας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους στόχους τους. Να υπηρετήσουν, δηλαδή, τα αφεντικά του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από την απροκάλυπτη εξαπάτηση των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού. Γιατί, όποιος σήμερα επιχειρεί με οποιοδήποτε τρόπο να αμφισβητήσει την «πρόταση Παπανδρέου» στο Λαύριο, δεν αντιστρέφει απλά την πραγματικότητα. Συνεχίζει τη βρώμικη μεθόδευση εμπαιγμού των εργαζομένων. Και δεν το κάνουν απλά και μόνο για να μη χάνει το ΠΑΣΟΚ πόντους στην ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Ο σχεδιασμός είναι τόσο απεχθής, που προβλέπει την ακύρωση κάθε συζήτησης γύρω από μία πρόταση - στόχο, που η οικονομική ολιγαρχία, εκ των πραγμάτων, έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις και τις επεξεργασίες για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν αποφασιστεί και προωθούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, όσοι έχουν υιοθετήσει τη Στρατηγική της Λισαβόνας, όσοι αποδέχονται τον μονόδρομο της υποταγής στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ανάμεσα σ' αυτούς το ξέρουν πολύ καλά, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Το γνωρίζουν και οι πάντες στη ΓΣΕΕ, άλλο αν κάποιοι το βροντοφωνάζουν, ενώ οι συνήθεις ύποπτοι παριστάνουν τους ανήξερους.

Η «πρόταση Παπανδρέου», που διατυπώθηκε την Τρίτη 20 του Γενάρη του 2004, στο Λαύριο ήταν ξεκάθαρη. Είχε πει επί λέξει: «Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

Αθλιότητα

Η πρόκληση είναι ολοφάνερη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αυτός που, δήθεν, με αφορμή τις ρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης, κάλεσε πριν λίγες μέρες τους νέους να γίνουν «επαναστάτες με αιτία», έχει υποβάλει μια πρόταση, που είναι πιο επαίσχυντη από εκείνη του ντε Βιλπέν. Τέτοια αθλιότητα. Βέβαια, πάει πολύ να ψιλοκοσκινίζεις ποια εκδοχή της ίδιας λογικής είναι χειρότερη και περισσότερο αντιδραστική. Πάντως, είναι αλήθεια ότι η «πρόταση Παπανδρέου» διαγκωνίζεται και προσπερνά το γαλλικό σενάριο, που έβγαλε στους δρόμους λαό και νεολαία. Η ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει τη Γαλλία προβλέπει τη μετά από διετή απασχόληση αναιτιολόγητη και χωρίς αποζημίωση απόλυση των νεοπροσλαμβανόμενων νέων. Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει την επί τετραετία ανασφάλιστη εργασία των νέων. Τελεία και παύλα.

Κάποιοι, τολμούν τώρα να ισχυρίζονται ότι η πρόταση αυτή - όπως ατόφια παρατίθεται παραπάνω - αποτελεί ...δημοσιογραφική απόδοση. Για να αποκρύψουν, μάλιστα, την πρόκληση και την αλγεινή αίσθηση που δημιουργεί η ταύτιση των τοποθετήσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τις πιο ακραίες αξιώσεις της πλουτοκρατίας, υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου εννοούσε ότι τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις πληρώνει το κράτος. Ας μείνουν με τα ψεύδη τους. Την απάντηση τους την έχει δώσει ο ίδιος ο αρχηγός τους, εκείνη τη μέρα, από το Λαύριο.

«Με αυτόν τον τρόπο - είχε πει στην ομιλία του - δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα». Αφού, λοιπόν, δε θα υπάρχει, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές καμιά επιβάρυνση για κανέναν, η τετραετία της ανασφάλιστης εργασίας, θα παραμείνει ανασφάλιστη και δε θα προσμετράτε στο συντάξιμο χρόνο! Την προηγούμενη Τρίτη, παρεμβαίνοντας στη όλη συζήτηση για το θέμα και θέλοντας να προσφέρει ...διέξοδο, ο Γ. Φλωρίδης - αυτός που τον εμφανίζουν ως το στέλεχος που λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους - δήλωσε ότι το ζήτημα του κόστους της ανασφάλιστης εργασίας των νέων, θα εξεταστεί όταν αυτοί οι νέοι φτάσουν ...στα όρια της συνταξιοδότησης. Οπερ μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ...ζήσε Μάη μου.

Χειροκροτούσαν εν χορώ

Για όσους επιδιώκουν να αρνηθούν την ύπαρξη της «πρότασης Παπανδρέου», αξίζει τον κόπο να τους τρίψουμε στη μούρη τα όσα την επόμενη μέρα έλεγε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ...φίλος των εργαζομένων, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και δεξί χέρι του Κ.Σημίτη, ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση έλεγε: «Η πρόταση που κατατέθηκε, χτες, στο Λαύριο από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι μια τολμηρή πρόταση. Είναι μια τομή που φιλοδοξεί να δώσει θετικές απαντήσεις και διεξόδους στις προσδοκίες των νέων. (...) Εχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Με την πρόταση αυτή μπορεί να δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, να δοθεί θετική διέξοδος στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. (...) Είναι ένα πολύ θετικό βήμα και αξίζει τον κόπο όλοι να το αξιοποιήσουμε».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, δίνοντας μάλιστα τα διαπιστευτήριά του στο νέο αρχηγό, είχε προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Σχολιάζοντας τις καταγγελίες ότι με την ανασφάλιστη εργασία εισάγεται ένα εντελώς καινούριο καθεστώς καθυπόταξης των εργαζομένων, που υπό αυτές τις συνθήκες ποτέ δε θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν, έλεγε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο και κύριο είναι να λειτουργήσει το μέτρο. Ο νέος θα έχει πλήρη μισθό. Δε θα είναι σπίτι του, θα είναι στη δουλιά του. Θα αποκτά εργασιακή εμπειρία, θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάποιος που μπορεί να δει κάποια αρνητική πλευρά μπορεί να πει "τι θα γίνει με τα ένσημα". Εμείς το βλέπουμε από τη θετική σκοπιά. Ο νέος φεύγει από την ανεργία».

Στην ίδια προκλητική γραμμή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε ότι «είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται και να αμείβεται αποκτώντας γνώση και εμπειρία, από το να παραμένει άνεργος»!

Αναφανδόν υπέρ της πρότασης είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή ο ΣΕΒ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα μετά την ομιλία στο Λαύριο, ο Ν. Αναλυτής, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και αρμόδιος για εργασιακά θέματα, είχε σημειώσει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση». Επειδή όμως οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ πάντα «πιάνονται» από τις ευκαιρίες που τους δίνονται είχε συμπληρώσει με στόμφο: «Ας μην κοροϊδευόμαστε - τόνισε - η εισφορά στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, άρα εμείς θα θέλαμε περισσότερο μια συνολική ελάφρυνση της εισφοράς και όχι ειδικών κατηγοριών».

Στην ίδια τροχιά με τους μεγαλοβιομήχανους είχε κινηθεί και το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ που έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρόταση «όχι απλώς αχτίδα, αλλά ρηξικέλευθη πρόταση, πάρα πολύ σημαντική».

Αρωγός του Γ. Παπανδρέου στην παράδοση της εργατικής τάξης στο μεγάλο κεφάλαιο, στάθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, που υποστήριξε ότι «κάθε πρόταση που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων είναι καλοδεχούμενη».

Αυτά είναι λίγο - πολύ τα ...διαδικαστικά της «πρότασης Παπανδρέου» και καλό είναι, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, να καταλάβουν ότι οι απατεωνιές και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Ας κατανοήσουν όμως και στη ΝΔ ότι σε συνθήκες αναπαραγωγής και κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων και των πολιτικών που γεννιούνται από την ίδια μήτρα, οι κοκορομαχίες και η υποκρισία δεν έχουν πέραση. Κι ας το χωνέψουν και οι δύο μαζί ότι όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός συνειδητοποιούν την ουσία και το περιεχόμενο των επιλογών τους, τόσο στενεύουν τα περιθώρια για ελιγμούς και αποπροσανατολισμό του κόσμου.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ