Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Αφοσίωση στο στόχο της λύσης

Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα είχε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Επίσκεψη, κατά την οποία ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, για τις θέσεις του και τη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας και να καλέσει σε «συντονισμό ενεργειών», με πρώτο στόχο της προεδρίας του τη «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Θέση που επαναλάμβανε σε κάθε του συνάντηση και σε κάθε του συνέντευξη, τονίζοντας παράλληλα ότι τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς η λύση πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να είναι απόλυτα αποδεκτή, με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ξανά ότι το «σχέδιο Ανάν» δε νεκρανασταίνεται και αποτελεί πλέον ιστορία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ισχυρίζεται ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση λύσης πρέπει να έχει ως βάση το απορριφθέν σχέδιο.

Πρόκληση η λύση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σειρά των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαθέσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και ξεκίνησε ήδη να κάνει, δραστηριοποιούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση αμέσως μετά την εκλογή του.

Αναγνωρίζοντας σαφώς τις δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει, στο εθνικό ζήτημα, το χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση και μεγάλο στόχο», αναμένοντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, απέναντί του και να έχει μία πρώτη εκτίμηση, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ταλάτ, που τοποθετείται μεταξύ 17 και 24 Μάρτη.

Σαφείς αποστάσεις από το «σχέδιο Ανάν»

Ο Δ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τις θέσεις του και περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης προκειμένου να είναι αποδεκτή, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θέτει τέλος στην κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, αποκαθιστώντας παράλληλα και κατοχυρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Επίσης, η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, που απαρτίζεται από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Απαντώντας στην ηγεσία του ψευδοκράτους και τις δηλώσεις περί επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν» και «παρθενογένεσης της Κύπρου», έθεσε ως βάση διαπραγμάτευσης της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας, τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου, καλώντας τον Μ. Ταλάτ να πράξει το ίδιο, γεγονός που αναμένει να αποκαλυφθεί κατά την επικείμενη συνάντησή τους.

Αμοιβαίες ευθύνες

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο νέος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και οι ευθύνες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για τη σημερινή κατάσταση, καθώς «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως "συνεταιρικό κράτος". Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δε θελήσαμε να το πιστέψουμε και να το τιμήσουμε αυτό. Αν δεν παραδεχτούμε μερικά πράγματα, θα μείνουμε κολλημένοι σε λανθασμένες συνισταμένες. Ούτε εκείνοι τίμησαν αυτόν τον συνεταιρισμό. Εγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Πέσαμε στις παγίδες των ξένων και φτάσαμε στο πραξικόπημα και την κατοχή, η οποία μας ταλανίζει ακόμη. Εμείς λέμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι συνέχιση αυτού του συνεταιρισμού, μετεξελιγμένου σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, ενιαίο κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την "πολιτική ισότητα", για την οποία δίνουμε διαφορετική ερμηνεία εμείς και ο Ταλάτ».

Στους στόχους που εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος είναι και η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού, βάζοντας το ερώτημα για το μέλλον της Κύπρου στο αν η Τουρκία αναθεωρήσει τη γενικότερη στρατηγική της σε σχέση με το Νησί και αν τελικά εγκαταλείψει την προσπάθειά της για δύο κράτη «ενωμένα» με μια συνομοσπονδία, με παράλληλο τερματισμό της πολιτικής του κατοχικού ψευδοκράτους.

Τέλος, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε θέση και για την «ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου», εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στις αποσχιστικές προσπάθειες, που δημιουργούν κακά προηγούμενα στη διεθνή σκακιέρα...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος κύκλος (2009-09-10 00:00:00.0)
Προκλητική επίσκεψη με σαφή προσανατολισμό (2009-05-07 00:00:00.0)
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ (2008-12-11 00:00:00.0)
Προκαλεί ο Ταλάτ (2008-05-02 00:00:00.0)
Κατοχικοί παραβίασαν τη συμφωνία διάνοιξης της οδού Λήδρας (2008-04-05 00:00:00.0)
Η ΕΕ εγγυάται μόνο τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής (2004-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ