Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Αγαρμπα» χειρίζεται ο Μεχμέτ ΑΛί Ταλάτ, το Κυπριακό, χωρίς σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη βάση πάνω στην οποία μπορεί και θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, χωρίς να κερδίζει τίποτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναχωρώντας για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμα του και σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα», τονίζοντας ότι η αρνητική στάση του Μ. Ταλάτ στρέφει εναντίον του και τους θεσμούς της ΕΕ.

Αναφερόμενος δε στο παράδειγμα της ομιλίας του Μ. Ταλάτ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «παρελθοντολόγησε, ήταν επιεικώς απαράδεκτος σε αυτά τα οποία έχει καταθέσει εκεί και τα σχόλια από όλα τα μέλη της Συνέλευσης, ακόμα και από βουλευτές που θεωρούνται φίλοι της Τουρκίας, δεν ήταν θετικά για τον κ. Ταλάτ και για την υπόθεση που νομίζει ότι προωθεί με αυτό τον τρόπο», ενώ σημείωσε ότι ««πάμε υποτίθεται να λύσουμε το Κυπριακό ως συμπατριώτες που εκπροσωπούμε τις δύο κοινότητες, τις βασικότερες κοινότητες αυτού του τόπου. Εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα που εγώ έχω είναι ότι δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι και η προσδοκία και η ευχή και η επιθυμία του κάθε έντιμου Κυπρίου που ζει σε αυτό τον τόπο, αλλά και στο εξωτερικό, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε είναι Τουρκοκύπριοι».

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, περί μίας ομάδας που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της Κομισιόν, προκειμένου να βοηθήσει στο Κυπριακό αν χρειαστεί, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι θα εποπτεύεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν και ότι δε θα διοριστεί ως συντονιστής για το Κυπριακό ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Αμεση ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερωτήσεις αν η ελληνοκυπριακή πλευρά σκοπεύει να αποχωρήσει από τις απευθείας συνομιλίες μετά και τη δεύτερη επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος διερωτήθηκε αν «η συγκεκριμένη τακτική ή η συγκεκριμένη συμπεριφορά ή οι συγκεκριμένες δηλώσεις μπορεί να στοχεύουν ακριβώς η ελληνοκυπρική πλευρά να αποχωρήσει από τις συνομιλίες», υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση θα ήταν καταστροφική.

Απαντώντας και σε όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει λύση τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια, διότι όλοι μας επειγόμαστε για λύση, και οι Ελληνοκύπριοι και κανονικά θα πρέπει να επείγεται και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, διότι η κατοχή, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχής έλευση εποίκων που αλλοιώνουν το δημογραφικό χαρακτήρα τόσο της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και του λαού μας στο σύνολό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται πολύ σκληρά, με πολλή συνέπεια, με πολλή αφοσίωση για να λύσουμε το Κυπριακό στη συμπεφωνημένη βάση το συντομότερο δυνατό».

Στο μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, για αποκατάσταση του αριστερού ισχίου, ενώ αντίθετα η υγεία του Τάσσου Παπαδόπουλου υπέστη ραγδαία επιδείνωση. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης η κατάσταση του τέως Προέδρου σταθεροποιήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ