Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ
Πυροβόλησαν για «εκφοβισμό» λέει η αστυνομία

«Εκφοβιστικούς πυροβολισμούς» χαρακτηρίζει η Αστυνομία τους προχτεσινούς πυροβολισμούς αστυνομικών της ομάδας «Ζ» στο Παλαιό Φάληρο. Ο ένας από τους δράστες παραπέμπεται για άσκοπους πυροβολισμούς, ενώ για τους άλλους δύο εκτιμήθηκε από τις αρχές ότι βρίσκονταν σε άμυνα.

Η Αστυνομία ομολογεί ότι οι αστυνομικοί ήταν στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Αμφιθέας μετά από εντολή του επιχειρησιακού τους κέντρου για να συνεπικουρήσουν διμοιρία των ΜΑΤ στο κατασταλτικό της έργο. Εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούνταν πορεία διαμαρτυρίας προς το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Κατά την Αστυνομία, οι μοτοσικλετιστές της εγκλωβίστηκαν. Ο ένας αστυνομικός που πυροβόλησε κρίθηκε πως ήταν... μακρύτερα από τους άλλους και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς. Για τους άλλους που ήταν πιο κοντά στην πορεία αποφασίστηκε ότι «εκτέθηκαν» σε κίνδυνο και σωστά πυροβόλησαν αφού βρίσκονταν σε άμυνα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι εκφοβιστικοί πυροβολισμοί προβλέπονται από το νόμο που ψηφίστηκε το 2003 (ν.3169) (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ). Η ουσία του νόμου είναι ότι μεταφέρει στους αστυνομικούς την ευθύνη της απόφασης για χρήση των όπλων, ενώ οι διατάξεις σε γενικές γραμμές είναι διατυπωμένες με το σχήμα «απαγορεύεται, εκτός αν...», οπότε μένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για κάθε λογής αυθαιρεσία. Αλλωστε, ο νόμος επιτρέπει τη χρήση εκφοβιστικών πυροβολισμών εναντίον ένοπλου πλήθους. Βέβαια, τέτοιο «πλήθος» μπορεί να «θεωρηθούν» διαδηλωτές που κρατούν ξύλα για τα πάνω και τις σημαίες τους. Επιτρέπεται δε η χρήση πυροβόλου όπλου για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας από εισβολή ενόπλου. Παράλληλα, ο νόμος δεν εξαίρει ρητά τη χρήση πυροβόλων όπλων στις κοινωνικές και πολιτικές συναθροίσεις. Εξάλλου, το ελάχιστο όριο προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης για τον αστυνομικό που εκτελεί παράνομα πυροβολισμό ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, μειώθηκε από τον ένα χρόνο στους έξι μήνες.

Νέο επεισόδιο

Αλλο ένα ένοπλο επεισόδιο με αστυνομικό σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Το συμβάν έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα της Βούλας, ενώ δεν υπήρξε καμιά σχετική ενημέρωση από την Αστυνομία. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μαθητών. Ορισμένα άτομα επιτέθηκαν στο Τμήμα και μπήκαν σε αυτό. Ενα περιπολικό κάηκε και τέσσερα καταστράφηκαν. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα. Στη συνέχεια, η μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε σε αυτό, απώθησε τα άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ