Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΙΔΝΕΫ.--

Συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία, συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων, αλλά τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία.

Η παγκόσμια ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το ποσοστό +0,9% εκτίμησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για εκτιμήσεις για ενδεχόμενη «καλή εξέλιξη» των πραγμάτων, ενώ παράλληλα προέβλεψε και συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,1% στο ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τα 25 τελευταία έτη. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσει «κύκλος» δανειοδοτήσεων, άτοκου μάλιστα καθώς και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προς τις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη, δανείων δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνολικώς.

Οσο για τις δυσμενείς εξελίξεις, η Παγκόσμια Τράπεζα τις αποδίδει στην εξασθένιση της ζήτησης, σε συνδυασμό τόσο με τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ανεπτυγμένες χώρες με τα υψηλά εισοδήματα, όσο και τη σαφή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσομένων χωρών μέσα στο 2009.

Τη μείωση της ζήτησης για μέταλλα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προτάσσει ως δικαιολογία η τρίτη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία του κλάδου, η αυστραλιανή εταιρία «Rio Tinto» για την απόλυση 14.000 εργαζομένων. Οι απολύσεις αφορούν στο 14% περίπου των συνολικά 97.000 εργαζομένων του ομίλου, ενώ μετά την ανακοίνωση των απολύσεων η μετοχή της έκανε «άλμα» 14% περίπου. Επίσης, η σουηδική SKF ανακοίνωσε επίσης 2.500 απολύσεις.

Παράλληλα, χτες το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat της Ιταλίας έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του. Οπως αναφέρει, η «χώρα εισήλθε σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της οπισθοχώρησε κατά 0,5%, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007 οπισθοχώρησε κατά 0,9%».

Χαμηλότερες εξαγωγές πραγματοποίησε το Νοέμβρη η Κίνα, ενώ μειώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή της, σύμφωνα με δήλωση του Φαν Γκανγκ, συμβούλου της People's Bank of China. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν το Νοέμβρη κατά 2,2%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,9%, διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στο ρεκόρ των 40,09 δισ. δολαρίων.

Τέλος, σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο όσον αφορά την πρόταση των 15 δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της χειμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συμφωνία καλύπτει τα βασικά ζητήματα, ωστόσο απομένουν να οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες που θα μεταφερθούν κατόπιν στο κείμενο του σχετικού νομοθετήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ