Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πείνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχεδόν το 1 δισ. έφτασε ο αριθμός των υποσιτιζόμενων σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από τις αρχές του 2007, ο αριθμός αυτών που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, έχει αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια, όσο δηλαδή είναι ο πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας. Σαν αιτία της αύξησης των υποσιτιζόμενων αναφέρεται η κατακόρυφη άνοδος των τιμών βασικών τροφίμων (στάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κλπ.), με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά στις φτωχές χώρες του πλανήτη, να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Οι κάτοικοι των χωρών που πλήττονται από τον υποσιτισμό, γεωγραφικά, εντοπίζονται κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Η κυριαρχία του καπιταλισμού για πάνω από τέσσερις αιώνες, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά, αντίθετα, τα έχει οξύνει στο έπακρο. Ως το κατ' εξοχήν σύστημα που αναπτύσσεται ανισόμετρα, έχει διαιρέσει τον πλανήτη σε χώρες - παρίες, στις οποίες ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες. Αλλά και οι εργαζόμενοι στις χώρες αυτές βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επιχειρούν να τις μεταφέρουν στις πλάτες τους. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι σήμερα οι απολυμένοι μόνο στους κλάδους του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Το συμπέρασμα είναι ότι έχουν ωριμάσει προ πολλού οι αντικειμενικές συνθήκες για το ιστορικό ξεπέρασμα του καπιταλισμού, για την αντικατάσταση της οργάνωσης της κοινωνικής εργασίας που στηρίζεται στην καπιταλιστική επιχείρηση, από μια ανώτερης μορφής οργάνωση του συλλογικού μόχθου των ανθρώπων της δουλειάς, που θα αξιοποιούν οι ίδιοι τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Ο 21ος αιώνας μπορεί και πρέπει να γίνει ο αιώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ