Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μέτρα για τις ζημιές των καταστημάτων

Γενναιόδωρα θεωρούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες μέρες, τα οποία ανακοίνωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και λίγο αργότερα τα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία βλέπει τις τελευταίες μέρες τη δημοτικότητά της να πέφτει κατακόρυφα, με τα εξαγγελθέντα μέτρα επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό. Επιχειρεί να φανεί αρεστή, όχι μόνο σε αυτούς τους μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιές, αλλά επιδιώκει να κερδίσει και τη μεγάλη ομάδα των αποκαλούμενων «νοικοκυραίων», όλων, όσοι εμφανίζονται οπαδοί της τάξης και της ησυχίας...

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορούν όσες επιχειρήσεις δεν ήταν ασφαλισμένες, ενώ τα κονδύλια θα εκταμιευτούν από διάφορους κωδικούς του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι τα ακόλουθα:

1. Αποκατάσταση ζημιών για επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων ή με προσωπικό μέχρι 49 άτομα. Δίνεται άμεση οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ. Επιπλέον δίνεται αποζημίωση ίση με το 50% της πιστοποιούμενης ζημιάς, ύψους από 10.000 έως 200.000 ευρώ.

2. Ατοκα δάνεια. Για το υπόλοιπο 50% της ζημιάς - για όλες τις επιχειρήσεις - δίνονται δάνεια διάρκειας 15 ετών, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια. Τα δάνεια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, πρώτες και βοηθητικές ύλες, θα καλύπτονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου κατά 100%!

3. Δάνεια για κεφάλαια κίνησης. Δίνονται δάνεια μέχρι το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών για κεφάλαια κίνησης, πενταετούς διάρκειας, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια. Για τα δάνεια αυτά δίνεται επιδότηση επιτοκίου 100% για τα πρώτα δύο έτη και 50% για τα υπόλοιπα.

4. Αναστολή πληρωμών. Παρέχεται τρίμηνη αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων προς τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ, για ένα τετράμηνο προς τον ΟΑΕΕ και ρύθμιση οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα.

5. Διευκόλυνση μισθοδοσίας. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές και δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως τις 20 Δεκέμβρη, προβλέπεται η καταβολή του μισθού και των εργοδοτικών εισφορών τους για ένα τρίμηνο, καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων.

6. Ατοκα δάνεια για κτίρια. Για τις περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση κτιρίων δίνεται η δυνατότητα λήψης δανείου διάρκειας 15 ετών, με διετή περίοδο χάριτος, παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου και κατά 100% επιδότηση του επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Αλλα μέτρα: Για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ζημιές είναι πάνω από 10.000 ευρώ, παρατείνεται για ένα τρίμηνο η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ, αμοιβές τρίτων κλπ), τελών χαρτοσήμου, τελών και εισφορών υπέρ δημοσίου και τρίτων. Παρατείνεται για ένα τρίμηνο η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και αναστέλλεται για ένα τρίμηνο η καταβολή του. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα μετά τις 30/11/2008, όπου ισχύει παράταση για ένα τρίμηνο, ενώ αναστέλλεται επίσης για ένα τρίμηνο η καταβολή των χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 5/12/2008 με ρύθμιση της οφειλής τους σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι τις 27 του Φλεβάρη του 2009 ο χρόνος δήλωσης μεταβολών των φορολογικών ταμειακών μηχανών και ο χρόνος ενημέρωσης και εκτύπωσης των βιβλίων ΚΒΣ. Επίσης, δε θα επιβάλλονται κυρώσεις για απώλειες βιβλίων και στοιχείων, καθώς και για διακινήσεις έως 31/12/2008 χωρίς δελτίο αποστολής. Προβλέπεται επίσης η επιστροφή των καταβληθέντων τελών κυκλοφορίας 2009 στις περιπτώσεις καταστροφής οχημάτων (επιχειρήσεων και ιδιωτών), ενώ σε περίπτωση αντικατάστασής τους με καινούριο όχημα δε θα καταβάλλονται τέλη ταξινόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ