Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κατοχικοί παραβίασαν τη συμφωνία διάνοιξης της οδού Λήδρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκλεισε για κάποιες ώρες το βράδυ της Πέμπτης το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, λίγο μετά τη διάνοιξή του το πρωί της ίδιας μέρας, μετά από παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των κατοχικών «αρχών» και την είσοδο «αστυνομικών» του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη. Το ψευδοκράτος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση «αστυνομικών», ζητώντας να μη ληφθεί υπόψη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε: «Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει παραβιάσει τις πρόνοιες αυτές εκεί στη Λήδρας, γι' αυτό έχει κλείσει το πέρασμα μέχρι να αποκατασταθούν τα συμφωνηθέντα».

Αναφερόμενος στο επεισόδιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που γύρισε εσπευσμένα από το Λονδίνο, εξέφρασε την ελπίδα μετά τα διαβήματα στα οποία ο ίδιος θα προβεί, οι παραβιάσεις των συμφωνηθέντων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, που είχαν ως αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο του οδοφράγματος της Λήδρας, να είναι οι τελευταίες, τονίζοντας ότι η είσοδος των ψευδοαστυνομικών στη νεκρή ζώνη δε στέλνει θετικά μηνύματα στην προσπάθεια που ξεκίνησε για λύση του Κυπριακού. Οπως υπογράμμισε, «υποχρεώθηκα να επιστρέψω για να είμαι παρών, να είμαι κοντά και είμαι εδώ, εφόσον συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τον τουρκικό στρατό του χώρου της νεκρής ζώνης», προσθέτοντας ότι θα έχει συναντήσεις με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον οποίο δεν επέρριψε ευθύνες.

Ο Μ. Ταλάτ από την πλευρά του, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε επαφές με το Σύλλογο Βιομηχάνων για την «άρση της απομόνωσης», σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, είπε πως η κρίση στη Λήδρας «αποτελεί την αντανάκλαση παλαιών προσκομμάτων». Τη χαρακτήρισε μεμονωμένο περιστατικό, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους «παρενέβησαν επειδή γινόταν διαμαρτυρία κοντά σε στρατιωτική περιοχή, κάτι που είναι παράνομο και ως εκ τούτου δεν αναμένω ότι τέτοιες ενέργειες θα επαναληφθούν».

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το κατοχικό κράτος «θα συνεχίσει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό», λέγοντας ότι είναι άδικο το Κυπριακό να μπαίνει συνεχώς εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η διέλευση των πολιτών και από τις δύο πλευρές μετά το επεισόδιο συνεχίζεται κανονικά, ενώ, όπως σημειώθηκε από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οδόφραγμα άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτό όσο τηρείται η συμφωνία. Τα ΗΕ διαβεβαίωσαν ότι δε θα υπάρξουν νέες παραβιάσεις και εφόσον αυτές τηρούνται, είναι και η Λήδρας ανοιχτή...

Στο μεταξύ, την Τουρκία θα επισκεφθεί - ξανά - ο Μ. Ταλάτ στις 24 Απρίλη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προκειμένου να «αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και να αναπτυχθεί μία κοινή στρατηγική», πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ