Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ
  • «Ναι» στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο
  • Προϊδεάζει για συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που δε θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό

«Ναι σε όλα», από την «αντιπυραυλική ασπίδα» και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο, είπε ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το δειλό «βέτο» στην ονομασία της ΠΓΔΜ αφορά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και όχι στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι, ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις επιθετικές αποφάσεις της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, ενώ άφησε να διαφανεί ότι μετά το δειλό «βέτο» προετοιμάζεται για το συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή πως απέφυγε πεισματικά, παρότι ερωτήθηκε δύο φορές, να δηλώσει ότι θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της ΠΓΔΜ, επιμένοντας περισσότερο στη χρήση της «έναντι όλων». «Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes (σ.σ. έναντι όλων), θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλούμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία», απάντησε όταν του επισημάνθηκε ότι στις τελευταίες ομιλίες του δεν αναφέρει πως η σύνθετη ονομασία θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει χτες ήταν ότι «συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή αμοιβαίως και, από εκεί και πέρα, η στήριξη και προς το ΝΑΤΟ και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεδομένη».

Αμετανόητος για τη μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ αφενός έσπευσε να διακηρύξει ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και από την άλλη αποδέχτηκε ξανά τις αμερικανικές παρεμβάσεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ψελλίζοντας απλά ότι η πίεση πρέπει να στραφεί προς την άλλη πλευρά: «Αν όποιος σύμμαχος, εταίρος πιστεύει ότι μπορεί με την παρότρυνσή του κυρίως προς την πλευρά της FYROM να βοηθήσει, αυτό είναι ευπρόσδεκτο, δεν το αρνούμαστε», είπε, επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή «η επίσημη διαδικασία» είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κατά τα λοιπά, δεν έκρυψε ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το «βέτο» του Βουκουρεστίου για να μεγαλώσει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί. Οταν ρωτήθηκε αν θα επιδιώξει να μεταφέρει στο εσωτερικό την «εθνική συναίνεση» που επιτεύχθηκε (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα στα θέματα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», κ.ο.κ., απάντησε ότι η κυβέρνηση πάντα «αναζητεί τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης ή πάντως συνεννόησης σε όλα τα μεγάλα θέματα».

Αρχισαν τα «ανταλλάγματα»

Παράλληλα, φάνηκαν τα ανταλλάγματα που αρχίζει να δίνει η κυβέρνηση για την πρόσκαιρη αναβολή που εξασφάλισε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως η αποστολή επιπλέον στρατιωτικών και προσωπικού στο Αφγανιστάν, ενώ είπε «ναι» στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και πλειοδότησε για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα:

-- Ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. «Εμείς συμμετέχουμε, εξετάζουμε ίσως το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε εντονότερα, κυρίως στο επίπεδο της ανοικοδόμησης», είπε ομολογώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει «πολιτικό προσωπικό» για να ενισχύσει το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν και επιπλέον στρατιώτες λέγοντας: «Για ευρύτερη και μάλιστα αριθμητικά μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια προοπτική»... Παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι «υπάρχει μια μόνιμη παρότρυνση του ΝΑΤΟ για μια πιο ποσοτικά μεγαλύτερη συμμετοχή».

Δυναμικό «παρών» δήλωσε και στην άλλη μεγάλη ΝΑΤΟική «επιχείρηση», στο Κόσσοβο, λέγοντας ότι «από την αποστολή αυτή είναι προφανές ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να απουσιάζει».

-- «Ναι» στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Αν και δεν ανέφερε τίποτα εισαγωγικά, ο Κ. Καραμανλής άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση είναι «βαθιά χωμένη» στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» και μάλιστα στην επέκτασή της στα Βαλκάνια. Οταν ρωτήθηκε αν θα επεκταθεί η «αντιπυραυλική ασπίδα» στα Βαλκάνια και ποιος θα πληρώσει, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δε θα ανησυχούσε στη βάση αυτών των ανησυχιών...

-- Διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα. Εξέφρασε την υποστήριξή του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία και την Αλβανία, χαιρέτισε την αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Σερβία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Πλειοδότησε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ουκρανία και Γεωργία, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της Ρωσίας. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει στο ΝΑΤΟ αν θα δεχθεί ή όχι νέα μέλη», είπε.

Την ίδια στιγμή χαιρέτισε, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τη ρωσική ετοιμότητα για συμβολή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν». Παράλληλα κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ ενάντια στην «τρομοκρατία»: «Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει. Ρωσία και ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν νέες πραγματικότητες, νέες απειλές - όπως οι ασύμμετρες απειλές - από κοινού», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ