Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Yankees go Home»...
  • Διαδήλωση στους δρόμους του Βελιγραδίου
  • Συζήτηση με θέμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την αγωνιστική απάντηση της νεολαίας και των λαών

«Yankees go Home. NATO out of Balkans». Με αυτό το σύνθημα, τα μέλη του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια και νέοι από τη Σερβία διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου με προμετωπίδα το πανό που υπέγραφε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ): «Βαλκάνια ειρηνικά είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό».

Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Βουκουρέστι, υποδέχτηκε στην πρωτεύουσα της Σερβίας αντιπροσωπεία του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας και της Νεολαίας του, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του, Πράνκο Κιτάνοβιτς.

«Η νεολαία απ' τα μεγαλύτερα θύματα»

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον σερβικό Τύπο ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγκο Βιέιρα, επισήμανε πως «η πρωτοβουλία μας αυτή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή επειδή η νεολαία των Βαλκανίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του ιμπεριαλισμού. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, στις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, τόσο στη Σερβία όσο και γενικότερα στα Βαλκάνια, όπως επίσης και στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «πιστεύουμε ότι με τον αγώνα μας και τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους λαούς της περιοχής, μπορούμε να εμποδίσουμε το ΝΑΤΟ να επιβάλει τα βάρβαρα σχέδιά του». Και κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε σε θέση μέσα από μαζικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τον φυσικό πλούτο που έχει ο λαός της περιοχής και να τον αξιοποιήσει προς όφελός του ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές».

Συζήτηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κόμματος με θέμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και η αγωνιστική απάντηση της Νεολαίας και των λαών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μάριαν Κούμπικ, υπεύθυνος για θέματα Δημοσίων Σχέσεων, ο οποίος αφού καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής, τόνισε πως «η Γιουγκοσλαβία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καταστεί θύμα του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Είναι πολύ σημαντικό το ότι πραγματοποιείται αυτή η πρωτοβουλία, που επιδιώκει την αλληλεγγύη ξένων νεολαιών. Ελπίζω η επόμενη συνάντηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας των Βαλκανίων να γίνει σε συνθήκες ειρήνης χωρίς τη ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο Πράνκο Κιτάνοβιτς, ο οποίος αποτέλεσε και τον κεντρικό ομιλητή, είπε μεταξύ άλλων ότι «το ΝΑΤΟ είναι το όργανο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η ΕΕ ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι σαν δίδυμοι, σαν σιαμαίοι, γι' αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια και στους δύο. Ανάμεσα στα πολλά που έχει κάνει το ΝΑΤΟ σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού είναι πως μέσω της κυβερνητικής κλίκας του Κοσσόβου μαζί με τους Ουτσεκάδες κατέλαβε το Κόσσοβο και ανακήρυξαν την ανεξαρτησία του». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν έχουμε τίποτα ενάντια στον αλβανικό λαό, αλλά την τρομοκρατική ομάδα που κυβερνά υπό τις οδηγίες του ΝΑΤΟ. Τα πρώτα θύματα του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κόσσοβο ήταν Αλβανοί κομμουνιστές. Μάλιστα, ο Γραμματέας μας εκεί δολοφονήθηκε από τον ΟΥΤΣΕΚΑ. Είμαστε ενάντια στην κλίκα που κυβερνά το Κόσσοβο, που έχει εκδιώξει 600.000 Σέρβους από εκεί».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από κάθε Σύνοδο του ΝΑΤΟ νέα βάσανα έρχονται στους λαούς της περιοχής. Οι κομμουνιστές θα γίνουν οι νεκροθάφτες τους, όπως όταν αποτέλεσαν την κεφαλή εναντίον των φασιστών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πάλι οι κομμουνιστές θα είναι αυτοί που θα εκδιώξουν ξανά τους νέους φασίστες από τον κόσμο. Γι' αυτό, αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική». Και υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο. Ο σοσιαλισμός αποτελεί αναγκαιότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οπου υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, η ιδέα του σοσιαλισμού θα είναι ζωντανή. Δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη χωρίς σοσιαλισμό. Η νίκη του σοσιαλισμού είναι αναπόφευκτη».

«Οι λαοί δε χρειάζονται διαιτητές»

Τέλος, το λόγο πήρε η Ελένη Γκόγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι των Βαλκανίων δε χρειάζονται διαιτητές για να λύσουν τις όποιες διαφορές τους. Εκτιμάμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να χτίσουμε ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, να αναπτύξουμε την πάλη ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής που ακολουθούν την πολιτική τους. Μόνο όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, μόνο όταν φτιάξουν τη δική τους λαϊκή εξουσία, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, θα υπάρχει ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ