Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί νομιμότητας

«

Θα σας πολιορκούμε με τους αγώνες και τη νομιμότητα», φοβέρισε την κυβέρνηση προχτές ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Ενα ακόμα πιασάρικο συνθηματάκι απ' αυτά που τόσο αρέσουν στα στελέχη του ΣΥΝ, το οποίο λέει περισσότερα, απ' όσα ήθελε, μάλλον, να πει ο Αλ. Αλαβάνος όταν το διατύπωνε. Είχε προηγηθεί ο Αλ. Τσίπρας να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό «εμείς παλεύουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος να αντιμετωπίσουμε το Ασφαλιστικό». Εν ολίγοις, αμφότεροι συντάχτηκαν με τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του λαού από τους καπιταλιστές.

Ας αναρωτηθεί ο λαός, σε τι συνίσταται και από ποιον καθορίζεται η νομιμότητα; Πρόκειται, μήπως, για καμιά θεόσταλτη «ντιρεκτίβα», στην οποία οφείλουμε άπαντες τυφλή υπακοή, αναγνωρίζοντας το αλάθητο του εμπνευστή της; Οχι. Στην ταξική κοινωνία, απ' τα σπάργανά της έως σήμερα, η νομιμότητα διαμορφώνεται απ' αυτούς που εξουσιάζουν, έχει ταξικό περιεχόμενο και δεν αποτέλεσε ποτέ, ούτε αποτελεί και σήμερα, όπλο στα χέρια αυτών που υφίστανται την εκμετάλλευση, για την αποτίναξή της ή έστω για την άμβλυνση ορισμένων απ' τις οξείες γωνίες της.

Το να «απειλεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης πως θα τους πολιορκήσει και θα τους βάλει στη γωνία με τη νομιμότητα, που οι ίδιοι, ενεργώντας προς όφελος της τάξης τους, διαμόρφωσαν, δεν είναι απλά για γέλια, είναι ομολογία πίστης σ' αυτήν την καπιταλιστική νομιμότητα, έκφραση του μύχιου πόθου του να τη διαχειριστεί. Κάτι που - κατά τη γνώμη του - μπορεί να το κάνει καλύτερα από τους σημερινούς διαχειριστές της. Ο Αλ. Αλαβάνος, άλλωστε, είχε φροντίσει στην έναρξη της ομιλίας του να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, αναφωνώντας: «Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σέβεται το Σύνταγμα (...) η κυβέρνηση δεν το σέβεται και το παραβιάζει». Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, συγκρούεται με την αστική νομιμότητα, δηλαδή με την αστική τάξη, με το Σύνταγμά της! Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο. Είναι, όμως, πολιτική θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει και οι αγώνες να κάνουν σημαία τους τη νομιμότητα της αστικής δημοκρατίας. Μα, η αξία, η αποτελεσματικότητα, η προοπτική των αγώνων κρίνονται απ' το αν αυτοί αμφισβητούν και συγκρούονται με τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης, των υπερκερδών, με τη νομιμότητα της αφαίρεσης και της περιστολής κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Με τη νομιμότητα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, τη νομιμότητα που επιτρέπει στους λίγους να θησαυρίζουν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Στο πλαίσιο της εξουσίας της αστικής τάξης, όλα αυτά νόμιμα γίνονται, προβλέπονται από Συντάγματα, νόμους, διατάγματα, ευρωενωσιακές συνθήκες. Κι αν κάποιες διατάξεις τους κάποτε παραβιάζονται από τους ίδιους που τις θέσπισαν, αυτό οφείλεται στο ότι δεν ανταποκρίνονται πια στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, στο ότι θέλουν και τις αντικαθιστούν με άλλες ακόμα πιο αντιλαϊκές.

Αυτή η νομιμότητα, της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, δε χρειάζεται σεβασμό, αλλά ανυπακοή, που θα φτάσει έως την ανατροπή της. Από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενωμένο κι αποφασισμένο, υπάκουο μόνο στη νομιμότητα του δίκιου του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ