Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβλημένη η κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπογραμμίζει τα παρακάτω:

«Την ειδησεογραφία στην Ελλάδα μονοπώλησε το όνομα της FYROM και όχι η ουσία της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι χίμαιρες. Επιδιώκουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των λαών γενικότερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ έβαλε ένα δειλό διαδικαστικό "βέτο" στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ για το όνομα, συντάχθηκε και συμφώνησε πλήρως σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις: Για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γενικότερα, την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, τη συνέχιση και ενδυνάμωση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής πολεμικής παρουσίας σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν, τη συνέχιση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου με νέες επεμβάσεις κατά λαών και χωρών. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με εξαίρεση τη FYROM.

Οι αντιθέσεις που εκφράστηκαν σε ένα βαθμό στο πλαίσιο της Συνόδου, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - Γαλλίας, δεν αφορούν στην επιθετική κατεύθυνση της συμμαχίας - σε αυτήν συμφωνούν όλοι - αλλά στο μοίρασμα της λείας, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους, τεράστιους κινδύνους για τους λαούς. Θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες που υποστήριξε αυτήν την απόφαση και αποδέχτηκε την ένταξη και τη συμμετοχή της χώρας μας, που σημαίνει ένταξη - παράδοση των πυραυλικών συστημάτων στον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ, καθώς και την επιβολή νέων οικονομικών βαρών στο λαό για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει αυτές τις εξελίξεις. Να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης και να παλέψει για να μην ευοδωθούν τα νέα στρατιωτικά σχέδια και δεσμά. Να μη συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο. Το ΚΚΕ είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να βάλει συνολικό "βέτο" στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνσή του στα Βαλκάνια, με την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, θα φέρει νέα δεινά και για τους λαούς αυτών των δύο χωρών και θα δημιουργήσει νέες απειλές για την ειρήνη και τους λαούς της περιοχής. Ειδικά σήμερα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επαναχάραξη των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Οσον αφορά στο όνομα, μία και μόνη είναι η συμφέρουσα λύση για τους λαούς της Ελλάδας και της FYROM: Συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν τους λαούς. Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα και η προστασία της κυριαρχίας και των δύο χωρών επιβάλλει την κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του κεφαλαίου που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ