Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσική στήριξη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν

Παραχωρείται χερσαία οδός επί του ρωσικού εδάφους για την προώθηση εφοδίων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής

Στήριξη στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο του Αφγανιστάν δίνει η Ρωσία, παρά τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στα άλλα μέτωπα. Κατά τις συναντήσεις που είχαν στα περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους και τους άλλους ΝΑΤΟικούς ηγέτες, έδωσαν έμφαση σε αυτά που τους... ενώνουν παρά στα ζητήματα που προκαλούν προστριβές.

Ετσι προέκυψε συμφωνία ΝΑΤΟ και Ρωσίας σχετικά με τη διέλευση, μέσω χερσαίας οδού, υλικού που προορίζεται για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, η συμφωνία υπογράφτηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Οπως διευκρίνισε, η συμφωνία αφορά τη σιδηροδρομική μεταφορά, μέσω του ρωσικού εδάφους, μη στρατιωτικού υλικού, ειδών διατροφής, ανταλλακτικών, καυσίμων και μεταγωγικών οχημάτων και επισήμανε ότι «δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη απόφαση» για την αεροπορική μεταφορά, ούτε καμία άλλη συμφωνία συνεργασίας.

Στο μεταξύ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, αναφερόμενος στις αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, τις χαρακτήρισε θετικές, χωρίς όμως σημαντικές εξελίξεις στις διενέξεις των δύο πλευρών. Ικανοποιημένος δήλωσε από πλευράς του και ο Β. Πούτιν, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα πως τα συμμαχικά σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης προς Ουκρανία και Γεωργία θα εκληφθούν από τη Ρωσία ως «άμεση απειλή». Ως προς το «αγκάθι» της επέκτασης της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Τσεχία και Πολωνία, ο Β. Πούτιν κράτησε στη συνέντευξη Τύπου ήπια γραμμή, λέγοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ακούστηκαν οι ρωσικές ανησυχίες και ο διάλογος θα συνεχιστεί και κατέληξε με την προτροπή... «ας γίνουμε φίλοι, παιδιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ