Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αθήνα για πιέσεις ο Μπερνς

Σαφείς εντολές της Ουάσιγκτον για μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν στις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μεταφέρει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, που από χτες και για τρεις μέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αμερικανικές υποδείξεις αφορούν στα εξής ζητήματα:

  • Στην απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρά την ανελαστική τοποθέτηση της κυβέρνησης των Σκοπίων στην προσπάθεια αναζήτησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας.
  • Στην πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης στο αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων σε ευρωπαϊκά (και ελληνικά) εδάφη.
  • Στον έλεγχο της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις αμερικανικές επιδιώξεις για αποτροπή δημιουργίας ρωσικού μονοπωλίου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
  • Στην ενδυνάμωση του αμερικανικού ελέγχου στους ελληνικούς «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς.
  • Στην απρόσκοπτη εξέλιξη των ελληνικών εξοπλιστικών παραγγελιών στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Με το «καρότο» και το «μαστίγιο»

Ο πλούτος της ατζέντας δικαιολογεί και την ασυνήθιστη (τριήμερη) διάρκεια της επίσκεψης του Νίκολας Μπερνς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, «νούμερο 3» στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα έχει την ευκαιρία να προπαγανδίσει δημόσια την αμερικανική «προσφορά» προς την Ελλάδα, αφού θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην αυριανή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το σχεδίου Μάρσαλ. Παράλληλα, ο Νίκολας Μπερνς στο τριήμερο της παραμονής του στην Αθήνα έχει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αναφορικά με το πρόγραμμά του, απαιτήσει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τους υπουργούς Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται πως θα επαναλάβει γνωστές αμερικανικές θέσεις και να ασκήσει πιέσεις ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες ελληνικές επιφυλάξεις. Στόχος του Αμερικανού υφυπουργού, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι η εξασφάλιση της απόλυτης ελληνικής προσαρμογής στις στρατηγικές απαιτήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζεται πλέον από την Ουάσιγκτον ως μια ενοχλητική εκκρεμότητα που εμποδίζει τη γενικότερη διευθέτηση που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης διευθέτησης, η Ουάσιγκτον προωθεί:

  • την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
  • την ένταξη ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Κροατίας στο ΝΑΤΟ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επεξηγούν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δημιουργεί στα Βαλκάνια συνθήκες απόλυτου ελέγχου των όποιων δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη. Διατηρώντας στο Κόσσοβο τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στον κόσμο και έχοντας προωθήσει στο ΝΑΤΟ τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τη Μόσχα από θέση ισχύος, τόσο για τους ενεργειακούς δρόμους όσο και στο νέο παιχνίδι της κούρσας των εξοπλισμών που προωθούν οι Αμερικανοί με τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων.

Ολα αυτά ο Νίκολας Μπερνς είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εδώ και καιρό έχει δημόσια και ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ των αμερικανικών θέσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο θέμα της εγκατάστασης του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος. Με βάση αυτές της τις τοποθετήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρεί πως έχει εξασφαλίσει μια προνομιακή μεταχείριση από την αμερικανική διοίκηση.

Εκτός όμως από την Ντόρα Μπακογιάνη με την οποία μιλούν κοινή γλώσσα, ο Νίκολας Μπερνς έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρά τους σημερινούς υποχρεωτικούς και προσεκτικούς αντιπολιτευτικούς του τόνους, ουδέποτε έχει απογοητεύσει την Ουάσιγκτον.

Παρά τις σαφείς φιλοαμερικανικές τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντιπυραυλικής ευρωπαϊκής ασπίδας, η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ελαφρώς αποσυντονισμένη από το βηματισμό που επιβάλλει η Ουάσιγκτον. Οπως υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, δύο είναι οι λόγοι αυτού του αποσυντονισμού:

  • Η αμερικανική απόφαση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πιεστεί στο εσωτερικό να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στη συμμαχία πριν την υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
  • Οι προσδοκίες που προσφέρουν στο οικονομικό επίπεδο οι ελληνορωσικές ενεργειακές συμφωνίες.

Αποστολή του Νίκολας Μπερνς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι να τερματίσει και αυτόν τον «ελαφρύ αποσυντονισμό»...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ