Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στον... μεγάλο «διαιτητή»
  • Συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχει προγραμματίσει αυτή τη βδομάδα η Κοντολίζα Ράις
  • «Αμετακίνητες» στις θέσεις τους εμφανίζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Αυτήν τη βδομάδα και μετά τις επαφές που έχει προγραμματίσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, θα κριθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις Αθήνας και Σκοπίων αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει «γεφυρωθεί». Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα χειρισμών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, το προηγούμενο διάστημα, είχε υπογραμμίσει ότι δε θα συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν υιοθετηθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας.

Από την άλλη πλευρά και η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένη να μην διαπραγματευτεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του ονόματος «είναι αδιαπραγμάτευτο».

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι διατυπώνονται λίγο πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις την 13η Φεβρουαρίου, και τη συνάντηση της επομένης (14 Φεβρουαρίου) ανάμεσα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών και την Ελληνίδα ομόλογό της Ντ. Μπακογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές μέρες μετά τις επαφές που θα έχει η Κοντολίζα Ράις με τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, θα επικεσφτεί την Αθήνα ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει τη νέα του πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Μετά από αυτές τις επαφές, όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, θα είναι δυνατή η εκτίμηση για το αν τελικά η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το περασμένο Σάββατο τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μία «ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, έχουμε μπει στην τελική ευθεία των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας και περαιτέρω κινήσεων».

Ενταση στη Διάσκεψη για την ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Βαυαρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε ενώπιον δεκάδων ηγετών ότι για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το ζήτημα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο, και εμμέσως κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτει εμπόδια στην πορεία των Σκοπίων προς τους κόλπους της Συμμαχίας.

Οι δηλώσεις Τσερβενκόφσκι ήλθαν μετά από ερώτηση του Ελληνα πρέσβη Αναστασίου Κριοκούκη, γιατί η ΠΓΔΜ δεν κάνει ένα βήμα πίσω. Ο παριστάμενος στη Διάσκεψη Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας «θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε».

Επίσης από το Μόναχο, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι δήλωσε - κατόπιν συνάντησης με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτορία Νούλαντ - ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, «την οποία κατόπιν θα την εξετάσουμε με τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ελληνικού βέτο στην επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ είπε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ