Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΚΟΝΤΟΣ
«Ναι» στο ξεπούλημα

Αχιλλέας Κανταρτζής: Θα υπάρξουν έντονα αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

Υπέρ του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ με το πρόσχημα ότι αρκετές από αυτές δεν είναι βιώσιμες, παρά τη γενναία ενίσχυσή τους από το κράτος, τάχθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Γεωργίας, Α. Κοντός.

Κατά τον υπουργό οι συνεταιριστικές εταιρείες είναι δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μόνο όταν επικράτησαν κρατικίστικες λογικές. Ισχυρίστηκε ότι πάνω από 60 τέτοιες εταιρείες βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και είπε ότι η Αγροτική Τράπεζα προχώρησε σε γενναίες ενισχύσεις και σε διαγραφές χρεών. Ο Α. Κοντός, δικαιολογώντας το ξεπούλημά τους, είπε ότι δε γίνεται να συνεχιστούν «θνησιγενείς καταστάσεις» που έχουν οδηγήσει σε τεράστια συσσωρευμένα χρέη.

Για τη «ΡΟΔΟΠΗ» είπε ότι το 2007 παρουσίασε ζημιές και η λειτουργία της δε στηρίζει αποτελεσματικά τους κτηνοτρόφους της περιοχής αφού δίνει χαμηλή τιμή για να αγοράσει το γάλα τους. Η ΑΤΕ, είπε, θα πουλήσει τις μετοχές που έχει στην εταιρεία με ανοιχτό διαγωνισμό και με διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για την «ΟΛΥΜΠΟΣ» ανέφερε ότι μεταβιβάστηκε στο συνεταιρισμό της Λάρισας, ο οποίος στη συνέχεια την πούλησε σε ιδιώτη.

Κατά τον υπουργό, η Αγροτική Τράπεζα στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ αλλά για τις ΣΕΠΕΚ και ΣΕΒΑΘ είπε ότι λόγω των τεράστιων χρεών έχουν καταστεί μη βιώσιμες και δεν μπορούν με το σημερινό καθεστώς να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Σχετικά με τη «ΔΩΔΩΝΗ» είπε ότι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, από το οποίο θα βοηθηθεί οικονομικά, και ανέφερε ότι θα δοθούν μετοχές κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο Α. Κανταρτζής

Η αδιέξοδη πορεία των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είτε κλείσουν είτε ξεπουληθούν σε ιδιώτες, τόνισε στην παρέμβασή του απαντώντας στον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Α. Κανταρτζής. Το όλο θέμα είναι πολιτικό, είπε, και γι' αυτό δεν πείθουν οι ανέξοδες υποσχέσεις στήριξης των συνεταιρισμών αφού είναι σε όλους γνωστό ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους έβαλαν λουκέτο σε αρκετούς συνεταιρισμούς όλα αυτά τα χρόνια.

Το ξεπούλημά τους, είπε ο βουλευτής, θα έχει έντονα αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού θα αφοπλιστούν οι ίδιοι και θα αλωνίζουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, οι οποίοι για να έχουν κέρδος θα αγοράζουν ακόμα πιο φθηνά την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αλλωστε, τόνισε, η πείρα από τις διάφορες εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει δείξει ότι, εκτός των άλλων, μειώνονται και οι θέσεις εργασίας, αφού μόνο στη Θράκη από 2.000 εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις έχουν μείνει σήμερα μόνο 700.

Αναφερόμενος στην είσοδο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στο χρηματιστήριο είπε ότι ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημά της και η υπόσχεση ότι θα πάρουν μετοχές οι κτηνοτρόφοι μόνο ως κοροϊδία ακούγεται. Το ορατό αποτέλεσμα, τόνισε, θα είναι να χτυπηθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων και μια τέτοια εξέλιξη μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι μια εξέλιξη ενίσχυσης των τριών- τεσσάρων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και που στο πέρασμά τους εξαφάνισαν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Η διαδικασία αυτή, κατήγγειλε ο Α. Κανταρτζής, στηρίχτηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, στους διάφορους κανονισμούς της ΕΕ και στις αντιαγροτικές επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ολα αυτά, είπε, οδηγούν στη μείωση των τιμών που δίνονται στους παραγωγούς και έχουν ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της χρηματοδότησης των συνεταιρισμών, την ίδια στιγμή που στους βιομηχάνους δίνονται σωρηδόν επιδοτήσεις.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, κατέληξε, ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν στο σημερινό σύστημα. Διέξοδος, είπε, είναι μια λαϊκή εξουσία που θα προωθήσει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα στηρίζουν ολόπλευρα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους οι αγρότες και να μην περιμένουν λύση από τις διάφορες κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνήσεις, αυτοδύναμες ή με συνεργασία κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ