Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Χρήμα «με τη σέσουλα»

Πανάκριβα, όπως όλα δείχνουν, κόστισε στον ελληνικό λαό η «αγορασμένη ειρήνη» - κατά την έκφραση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα - για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των κατοίκων της Αττικής, το γνωστό C4i.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού «Siemens» και τις «μίζες» εκατομμυρίων ευρώ, που κατέβαλε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης Σημίτη για την προμήθεια συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν 211 εκατ. ευρώ. Το έργο ανατέθηκε έναντι 255 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της αμερικανικής εταιρείας SAIC, στην οποία συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό η «Siemens». Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι της ανάθεσης προηγήθηκε «αδυσώπητος πόλεμος προμηθευτών», με «διαρροές» πληροφοριών έναντι αμοιβής, απειλές, φήμες κλπ.

Με τίτλο «το καθαρό χρήμα φεύγει, το μαύρο έρχεται», η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει τις «περίεργες συμπτώσεις» που εμφανίζονται ανάμεσα στις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου προς τη SAIC για το C4i με τις εκροές από κρυφά ταμεία της «Siemens» προς ύποπτους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα: Τον Ιούλη του 2004 καταβλήθηκαν στη SAIC 31.554.570 ευρώ. Πρόκειται για την τέταρτη δόση, σε σύνολο επτά, που προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση. Την ίδια μέρα πιστώθηκαν 785.000 ευρώ σε συγκεκριμένο λογαριασμό τράπεζας του Λονδίνου από εταιρεία «άνευ αντικειμένου» από την οποία γινόταν διακίνηση «μαύρων» κονδυλίων της «Siemens». Στον ίδιο λογαριασμό, λίγες μέρες μετά, πιστώθηκαν 615.000 ευρώ και μετά από δύο βδομάδες άλλα 475.000 ευρώ. Βάσει των επίσημων στοιχείων του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στις 5 Αυγούστου του 2004 τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση για το C4i και προβλέφτηκε επιπλέον ποσό 7.100.000 ευρώ για την αναβάθμιση εξοπλισμού στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας. Το 50% του ποσού αυτού, δηλαδή 3.550.000 ευρώ καταβλήθηκε στη SAIC στις 27 Αυγούστου 2004. Συνολικά, η σύμβαση για το C4i τροποποιήθηκε πέντε φορές. Η τελευταία - μέχρι στιγμής - τροποποίηση υπογράφηκε στις 29 Μάρτη 2007, ενώ μέχρι τότε η SAIC είχε εισπράξει 121.829.570 ευρώ (το 75% των οφειλών για το C4i). Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα 84.254.510 ευρώ για το υποσύστημα ΤΕΤΡΑ της υπεργολάβου «Siemens» (με υποχρέωση πληρωμής του σε 10 χρόνια), καθώς και τα 9.971.640 ευρώ για τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του C4i για πέντε χρόνια. Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει στη «Siemens» περί τα 30 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν μέχρι το 2013 για την υπεργολαβία του γερμανικού κολοσσού, με ετήσιο μίσθωμα περίπου 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των κατοίκων της Αττικής αναμένεται να παραδοθεί τον ερχόμενο Μάη, χωρίς να αποκλείεται η παράδοσή του μετά τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Επισημαίνεται ότι όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες πληροφορίες από τη Γερμανία για χρηματισμό Ελλήνων από τη «Siemens» ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, είχε δηλώσει: «Εγώ αυτά που λέγονται για μιζαρισθέντες αξιωματούχους δεν τα βρίσκω μπροστά μου. Με τη σύμβαση αυτή ο Σημίτης και η κυβέρνησή του ηγόρασαν ειρήνη. Οπως ήταν το διαμορφωμένο παγκόσμιο περιβάλλον, το ίδιο θα έκανα και εγώ. Θα πλήρωνα, για να αγοράσω ειρήνη».

Με χτεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της «Siemens Ελλάς» κάνουν λόγο για «μεγάλα συμφέροντα» και τάσσονται κατά του αποκλεισμού της εταιρείας από κρατικές προμήθειες, ώστε να μην την πληρώσουν τα... βατράχια (οι μικροί ή αυτοί που δε φταίνε). Παρέχοντας, ουσιαστικά, στήριξη σε μεγαλοστελέχη της εταιρείας που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, υποστηρίζουν ότι «η επίθεση γίνεται επί δικαίων και αδίκων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ