Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επικίνδυνο παζάρι

Με δεδομένο το αδιέξοδο στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ουάσιγκτον, ήδη, ζητά ικανοποίηση από την Αθήνα σε άλλα «μέτωπα»

Σε ανοιχτό παζάρι με την Ουάσιγκτον βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προσδιοριστούν οι τρόποι, αλλά και τα ανταλλάγματα για να κατευναστεί η αμερικανική οργή που προκαλείται από την άρνηση της Ελλάδας να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δε συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς από την άλλη πλευρά ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται να διαθέτει τη δύναμη να προχωρήσει στην αλλαγή της Συνταγματικής Ονομασίας της χώρας.

Μετά την αρνητική στάση των Σκοπίων, η Αθήνα φέρεται να υπέβαλε, μέσω των Αμερικανών, πρόταση για αναβολή της πρόσκλησης, έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τη Σύνοδο και μόλις αυτές ολοκληρωθούν να γίνει νέα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία με την προσωρινή της ονομασία, ως FYROM, κάτι όμως που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή, έως την τελευταία στιγμή, σε μία νέα πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς και επιδιώκει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας μετά την τελετή βράβευσης του προκατόχου της Π. Μολυβιάτη στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Πιθανό σενάριο

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, πρέπει να θεωρείται απίθανο να βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι αύριο, Τετάρτη. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, ακόμη κι αν συμφωνηθεί μια λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος, ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως δε θα υπάρξει πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αντί πρόσκλησης, πάντως, αναμένεται πως στα συμπεράσματα της Συνόδου θα γίνεται λόγος για την έντονη προσμονή των κρατών - μελών της συμμαχίας, η ΠΓΔΜ να διευθετήσει τις εκρεμμότητες που έχει ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να προχωρήσει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτό το σενάριο είναι φανερό ότι δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο, τουλάχιστον ενός εξαμήνου, προκειμένου οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να φτάσουν σε συμφωνία.

Ανταλλάγματα

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η «δυσαρέσκεια» της Ουάσιγκτον για τα εμπόδια που δημιουργεί η ελληνική πολιτική στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα κοστίσει. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική διπλωματία να αποκρούσει τα αιτήματα της Ουάσιγκτον για δύο ζητήματα: Την ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ενδεχομένως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, από την ερχόμενη κιόλας Τετάρτη να δούμε αποφάσεις του ΝΑΤΟ που θα προϋποθέτουν την αύξηση των δυνάμεων των χωρών - μελών που συμμετέχουν εκεί, άρα και της Ελλάδας.

Προκλήσεις από τα Σκόπια

Ενδεικτικό τού ότι η ΠΓΔΜ συνειδητοποιεί ότι η στρατηγική της επιλογή για ένταξη στο ΝΑΤΟ ναυαγεί προς το παρόν, είναι το κλίμα έντασης με την Ελλάδα που υποθάλπεται. Μετά τις αφίσες που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους των Σκοπίων και εμφανίζουν την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του σταυρού, ακολούθησε νέα πρόκληση από πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων, όπου εμφανίζει στην τελευταία του σελίδα φωτογραφία - κολάζ με τον πρωθυπουργό να φορά στολή των Ες-Ες με τη λεζάντα «Ανάμνηση από τον πόλεμο με τη FYROM».

Η υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη σε αυτό το κλίμα, σημείωσε ότι «οι προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δε βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά την προκλητική αφίσα, μετά το έντονο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για την ανάρτηση προσβλητικών για το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας αφισών σε δρόμους των Σκοπίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ