Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Η 90χρονη πορεία του ΚΚΕ, πηγή γνώσης, πείρας και αισιοδοξίας

Την πολιτική πρόταση του Κόμματος παρουσίασε στην Καλλιθέα, την περασμένη Κυριακή, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι κομμουνιστές παλεύουν αδιάκοπα για την απόσπαση και της πιο μικρής κατάκτησης που θα βελτίωνε τη ζωή της εργατικής τάξης, του λαού, χωρίς να χάνουν από μπροστά τους τον τελικό τους σκοπό».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλλιθέας, για την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Απευθυνόμενος σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ο Δημ. Γόντικας επισήμανε: «Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του ΚΚΕ. Μεγάλο γεγονός, και έχουμε αποφασίσει να τιμήσουμε αυτή την επέτειο με έργα και αποτελέσματα αντάξια και της ιστορίας και των σκοπών του Κόμματος. Δεν εννοούμε εκδηλώσεις απόδοσης τιμών, μουσειακού χαρακτήρα. Εκδηλώσεις και συζητήσεις για κάτι που έγινε στο μακρινό παρελθόν.

Η ιστορία του Κόμματος δεν αφορά το παρελθόν. Ερχεται από το μέλλον και αφορά το παρόν και το μέλλον.

Ολη η ιστορική πορεία και δράση του Κόμματος είναι ένας αδιάκοπος αγώνας για τη ζωή και τις ελευθερίες του λαού, αφοσιωμένη σε ένα τελικό σκοπό.

Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης. Την εξάλειψη των πολέμων.


Την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότιμων και ελεύθερων ανθρώπων που θα 'χει ως σημαία της το σύνθημα: όλοι για έναν και ένας για όλους. Μια νέα κοινωνία που είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Η κατάκτηση ενός τέτοιου μεγάλου σκοπού προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και την κατάληψή της από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της».

Επίκαιρος όσο ποτέ ο αγώνας των κομμουνιστών

Ο σκοπός αυτού του αγώνα είναι μπροστά μας. Είναι επίκαιρος και όσο ποτέ άλλοτε ώριμος και αναγκαίος.

Από τη σκοπιά αυτή, οι κομμουνιστές παλεύουν αδιάκοπα για την απόσπαση και της πιο μικρής κατάκτησης που θα βελτίωνε τη ζωή της εργατικής τάξης, του λαού, χωρίς να χάνουν από μπροστά τους τον τελικό τους σκοπό.

Είναι όμως πεισμένοι ότι όσες κατακτήσεις κι αν αποσπάσουν θα είναι πάντα περιορισμένες και ασταθείς όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των εκμεταλλευτών του λαού. Οσο θα εξουσιάζουν τα μέσα παραγωγής».

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε ότι οι χιλιάδες κομμουνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους σ' όλη την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ δεν πέθαναν για να γίνει ο καπιταλισμός πιο ανθρώπινος, για μια καλύτερη αντιπολίτευση στα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά «για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, για όλους τους λαούς. Σταθερά και αμετακίνητα για τη σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία. Αυτό ήταν κίνητρο και σκοπός του αγώνα τους. Σ' αυτό το σκοπό παραμένουμε αμετακίνητοι», επισήμανε. Και συνέχισε:

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέους και πιο μεγάλους αγώνες. Αγώνες που δεν είναι συνηθισμένοι με βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι μορφές θα πάρουν.

Ενα είναι βέβαιο. Ο πόλεμος έχει αρχίσει και πρέπει να φτάσει ως το τέλος, με ριζικές αλλαγές και ανατροπές ως το επίπεδο της εξουσίας. Επαθλο αυτού του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι η λαϊκή εξουσία. Αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι αλλαγή κομμάτων που διαχειρίζονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γόντικας ξεκαθαρίζοντας τι είναι αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Κόμμα πρωτοπόρο σε θεωρία και δράση

«Θα είναι μια πορεία σύνθετων και σκληρών αγώνων, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα του λαού. Μάχη εφ' όλης της ύλης με τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις. Με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η υπόθεση θα κριθεί στους δρόμους. Στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα σχολειά, στα χωριά, στις γειτονιές και όχι με πυροτεχνήματα και μάχες εντυπώσεων στο Κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ. Θα κριθεί εκεί όπου οι εργαζόμενοι και η νεολαία αισθάνονται στο πετσί τους την καταπιεστική δύναμη του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του.

Με αυτόν τον ορίζοντα, σε αυτή την προοπτική οργανώνουμε τη δράση μας, προετοιμαζόμαστε, αποφασιστικά, τολμηρά και αισιόδοξα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να ματαιώσουν αυτή την εξέλιξη. Και είναι πολλές φορές πιο πολύ γελασμένοι ότι μπορούν να στριμώξουν το ΚΚΕ.

Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από τις θέσεις μας, την πολιτική μας, τις προβλέψεις μας που δικαιώνονται σε όλη τους τη γραμμή. Από τους αγώνες μας. Από την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη του λαού. Από τη γνώση και την τεράστια πείρα που έχει συσσωρεύσει το Κόμμα μας στα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Είμαστε κόμμα ψημένο και ατσαλωμένο σε σκληρούς ταξικούς αγώνες. Καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να το ξεστρατίσει από το σκοπό του. Ηταν, είναι και θα παραμείνει Κόμμα της πρωτοπόρας θεωρίας και πρωτοπόρας δράσης. Πάντα καινοτόμο και ανεξάντλητο και σε ιδέες και δυνάμεις».

Σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της άρχουσας τάξης με στόχο «την αναχαίτιση των εξελίξεων που θέτουν σε αμφισβήτηση όχι μόνο τη δύναμη του δικομματισμού» την ώρα που «ωριμάζει, αρχίζει η συζήτηση ότι χρειάζονται ριζικότερες αλλαγές σε όλο το σύστημα εξουσίας», ο Δημ. Γόντικας διευκρίνισε ποιοι παράγοντες κρίνουν τις εξελίξεις:

«Η πορεία, ο βαθμός προόδου στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η πρόοδος της συμμαχίας με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η παραπέρα ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στη νεολαία.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκεντρώνει το Κόμμα την κύρια προσοχή του, τα πυρά του. Μα όλες μας τις δυνάμεις ξεκινάμε αυτόν τον αγώνα με σταθερή γραμμή πάλης και συσπείρωσης. Για άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, που σημαίνει άλλο δρόμο ανάπτυξης, κατάργηση των μονοπωλίων και των νόμων που τας υπηρετούν, λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Με εμπιστοσύνη στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης

Ενώ σ' άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε:

«Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων δεν έχει ακόμα κατακτήσει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και ελπίζει σε κάθε είδους σωτήρες. Δε χάνουμε όμως την εμπιστοσύνη μας στο λαό και πριν απ' όλα στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης.

Δε χάνουμε το κουράγιο μας και την απόφασή μας να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, να γινόμαστε πιο ικανοί και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να κατακτούμε βήμα το βήμα την ικανότητα και την τέχνη να οργανώνουμε και να καθοδηγούμε στον αγώνα δεκάδες και χιλιάδες λαϊκές δυνάμεις. Να ξεπερνάμε δυσκολίες και εμπόδια. Η 90χρονη πορεία του ΚΚΕ είναι πηγή ανεξάντλητης γνώσης, πείρας, αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και αισιοδοξίας».

Και επισημαίνοντας ότι με σταθερότητα κι επιμονή τα μέλη κι οι οπαδοί του Κόμματος πρέπει να φτάσουν σε όλους όσοι αναζητούν διέξοδο και προοπτική, μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία αγωνιστικής αναβάπτισης και ανασυγκρότησης όλων μας σε όλους τους τομείς που καθορίζουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου επαναστατικού κινήματος.

Το ΚΚΕ ρίζωσε και δε λύγισε μπροστά σε καμία δυσκολία γιατί εδραίωσε από τα πρώτα βήματά του τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Κήρυξε τον ασυμβίβαστο αγώνα της εργατικής τάξης με την αστική τάξη, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και παρέμεινε αμετακίνητο σε αυτό του το σκοπό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ