Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αρχίζει από την Πέμπτη το αγωνιστικό του ταξίδι

Συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ

«Βαλκάνια ειρηνικά είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό». Με αυτό το σύνθημα, το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η ΚΝΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), από τις 3 έως τις 6 Απρίλη 2008, θα ξεκινήσει το αγωνιστικό ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσει την πορεία του στη Σερβία (Βελιγράδι), στην Κροατία (Ζάγκρεμπ) και τη Ρουμανία (Βουκουρέστι).

Οπως τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΚΝΕ, στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από όλη την Ευρώπη, με διαδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές, θα εναντιωθούμε στο μάζεμα των "γερακιών" του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα στο Βουκουρέστι, στην απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία, στα σχέδια περαιτέρω αποσταθεροποίησης και έντασης του εθνικισμού με την υπόθεση των Σκοπίων, στην επέκταση του ΝΑΤΟ και των βάσεων στα Βαλκάνια».

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε την απρόκλητη επιχείρηση εκφοβισμού από τη μυστική αστυνομία της Κροατίας σε βάρος μέλους της κροατικής οργάνωσης νεολαίας «Ενωση Νεολαίας SOS». «Με εκφοβιστικές ανακρίσεις κι έρευνα κατ' οίκον οι αρχές της Κροατίας απείλησαν τον Κροάτη αγωνιστή, μόνο και μόνο γιατί είχε στην κατοχή του αφίσες του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης», σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχές της Κροατίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επικαλέστηκαν ως λόγο για την ανάκριση την επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπους στην Κροατία την ερχόμενη βδομάδα, με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Φαίνεται ότι μπροστά στην επίδειξη συμμόρφωσης προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Κροατίας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ακόμα και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα περιστέλλονται».

Ακολούθως ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών «να καταδικάσουν αυτόν τον απαράδεκτο εκφοβισμό και τη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση ενάντια στο δικαίωμα της νεολαίας να αντιστέκεται και να παλεύει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις πολεμικές τους μηχανές. Την ώρα που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν τους νέους πολέμους τους, στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι οι κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας, η ΚΝΕ και η ΠΟΔΝ δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!».

Στο Καραβάνι Αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι παρακάτω οργανώσεις νεολαίας: Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας Κύπρου, Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, Ενωση Νεολαίας SOS Κροατίας, Νεολαία Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας, Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστική Συμμαχία Νεολαίας Ουγγαρίας, Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα πρώτο μέρος από το κύμα αλληλεγγύης φορέων της ελληνικής νεολαίας προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, με την παρουσίαση 80 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που έχουν πάρει ήδη σχετικές αποφάσεις ενάντια στην απαγόρευσή της.

Το πρόγραμμα του καραβανιού αλληλεγγύης

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης έχει ως εξής:

- ΤΕΤΑΡΤΗ 2/4: 6.30 μ.μ. Εναρξη καραβανιού στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση - αποκλεισμός του αμερικάνικου προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

- ΠΕΜΠΤΗ 3/4: 10 π.μ. Αναχώρηση για Σερβία - Διανυκτέρευση στο Βελιγράδι. Συνάντηση με διεθνείς αντιπροσωπείες κομμουνιστικών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4 «ΣΕΡΒΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ»:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη στο σερβικό Τύπο.
  • 12 το μεσημέρι. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.
  • 3 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και η αγωνιστική απάντηση της νεολαίας και των λαών».
  • 7 μ.μ. Αναχώρηση για Κροατία - Διανυκτέρευση στο Ζάγκρεμπ.

- ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4 (ΚΡΟΑΤΙΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ)

  • 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 12.30 μ.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 3.00 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η επικίνδυνη επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών και της νεολαίας».
  • 8 μ.μ. Αναχώρηση για Ρουμανία.

- ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4 (ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ):

  • 8 π.μ. Αφιξη στην πόλη R. M. Valcea.
  • 10 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 11 π.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του ρουμάνικου λαού.
  • 3 μ.μ. Αφιξη στο Βουκουρέστι.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικό συναγερμό ενάντια στη σύναξη των "γερακιών" του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι - επιστροφή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού νέου στην Κροατία(2008-04-17 00:00:00.0)
Σήμερα οι εκδηλώσεις στο Βελιγράδι(2008-04-04 00:00:00.0)
Σήμερα ξεκινά το αγωνιστικό του ταξίδι(2008-04-02 00:00:00.0)
Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια(2008-03-15 00:00:00.0)
Εξω το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια!(2008-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ