Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ - ΗΠΑ
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη σχετική σύμβαση

Κ. Αλυσανδράκης: Οι μεταφορές πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες

Με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κύρωσε χτες στη Βουλή σύμβαση ανάμεσα την ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές.

Καταψηφίζοντας τη σύμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ οι μεταφορές πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με τη συμφωνία αυτή, η οποία στηρίζεται στην απελευθέρωση της αγοράς, στον ανταγωνισμό και στον αποκλεισμό κρατικών επιδοτήσεων. Κατήγγειλε ότι η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς θα ευνοήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει στη συγχώνευση και τη δημιουργία τριών - τεσσάρων μεγάλων ομίλων που θα καλύπτουν την αεροπορική επικοινωνία ΗΠΑ - ΕΕ και το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί οποιαδήποτε ελληνική παρουσία σε αυτές τις μεταφορές.

Ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το θέμα της αεροπορικής ασφάλειας ως μηχανισμό καταστολής και έτσι στην υπό έγκριση συμφωνία υπάρχει σχετικό άρθρο που προβλέπει ότι «κάθε μέρος θα ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε αίτημα του άλλου μέρους για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας προς αντιμετώπιση συγκεκριμένης απειλής». Αυτό, είπε, πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν στις πτήσεις που ξεκινούν ή καταλήγουν στη χώρα τους να υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί.

Ο υπουργός Μεταφορών ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα, για να πάρει την απάντηση από τον Κ. Αλυσανδράκη ότι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο μόνος που μίλησε από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, ο οποίος τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Υπενθύμισε δε ότι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια συνομοσπονδιακή Ομάδα, δεν έχει ενιαία στάση σε όλα τα ζητήματα και η στάση κάποιων μελών της δε δεσμεύει τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ